
Cleantech Regio: kansen voor een gezamelijke voedselaanpak
13e Netwerkbijeenkomst
Cleantech Regio: kansen voor een gezamelijke voedselaanpak
Datum: 13 juni 2019
Tijd: 10.00 : 14.00 uur
Lokatie: Boerderij de Kolke in Voorst
Deze netwerkbijeenkomst waren we te gast in de Cleantech Regio. Hier werken gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers, onderzoek en onderwijs aan een duurzame energieneutrale economie en samenleving.
Thema
Ondernemen in een Gelders voedsellandschap
Tijdens deze bijeenkomst zijn we meer te weten gekomen over de voedseltransitie-aanpak binnen deze regio. Cleantech Regio werkt onder andere met een Transitietafel Voedsel en Landschap en er zijn verschillende korte keten initiatieven in de gemeenten. Aanvullend zagen we mooie voorbeelden en actuele ontwikkelingen uit andere Gelderse gemeenten en regio’s. Kortom: de samenwerkingen, veelal vanuit POP3 Korte Keten projecten, is zijn vruchten aan het afwerpen!
Downloads (pdf)
- Verslag van de bijeenkomst
- Samen naar een schone toekomst – Cleantech Regio
- Lokale voedselnetwerken in Brummen – Paul Opdam
- Korte Ketens voor de Veluwe en IJsselvallei – René de Bruin
- Korte Ketens – Pieter Rijzebol
- Samen naar een schone toekomst II – Cleantech Regio
- Korte ketens in Gelderland – Jan-Willem van der Schans
Programma
09.30 | Inloop |
10.00 | Welkom • bij boerderij de Kolke, door ondernemer Albert Wassink • in de Cleantech Regio, door Monique Loeters gemeente Voorst |
10.15 | Aansprekende voorbeelden uit de Cleantech Regio • De kracht van een (lokale) coöperatie: ontwikkelingen van Boerenhart 2.0, door René de Bruin, voedselcoördinator • Verbinden van vraag vanuit Zutphen en aanbod uit Lochem en Bronckhorst, door Marijn Struik, voedselcoördinator • Naar een vitaal voedsellandschap in Brummen, door Paul Opdam, Landschapsnetwerk Brummen |
10.40 | Het provinciale voedsellandschap Toelichting op Openstelling 4e Tranche POP3 Korte Keten, City Deal Voedsel en andere relevante ontwikkelingen. Door Pieter Rijzebol, provincie Gelderland. |
10.45 | Pauze |
11.00 | Aansprekende voorbeelden uit andere Gelderse regio’s • Terugblik op Masterclass Boeren in de Korte Keten door Marit Rietveld, gemeente Ede • Van idee naar actieplan, ontwikkeltraject met boeren in de Liemers door Heidi Uenk • Lokale productinnovatie voor succesvolle marktintroductie door Linette Mak, aanjager gemeente Berg en Dal en Heumen |
11.30 | Aanpak voedsel in de Cleantech Regio Waarom heeft het thema voedsel zo’n bestuurlijke aandacht in deze regio? En hoe werkt de aanpak met onder meer de Transitietafel Voedsel & Landschap? Door wethouder Harjo Pinkster en Monique Loeters gemeente Voorst. |
11.50 | World Café: Ondernemen in een voedsellandschap, hoe doe je dat? Vraag & antwoord over alle gepresenteerde initiatieven en de POP3 openstelling. |
12.30 | Lunch met streekproducten |
13.15 | Toelichting en rondleiding door Albert Wassink |
14.00 | Einde |
De netwerkbijeenkomsten van Gelders Kennisnetwerk Voedsel zijn gericht op bestuurders, beleidsambtenaren, voedselcoordinatoren en lokale initiatiefnemers van Gelderse gemeenten.

