13 juni 2019: Cleantech Regio: kansen voor een gezamelijke voedselaanpak

13e Netwerkbijeenkomst
Cleantech Regio: kansen voor een gezamelijke voedselaanpak

Datum: 13 juni 2019
Tijd: 10.00 : 14.00 uur
Lokatie: Boerderij de Kolke in Voorst

Deze netwerkbijeenkomst waren we te gast in de Cleantech Regio. Hier werken gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers, onderzoek en onderwijs aan een duurzame energieneutrale economie en samenleving.

Thema
Ondernemen in een Gelders voedsellandschap

Tijdens deze bijeenkomst zijn we meer te weten gekomen over de voedseltransitie-aanpak binnen deze regio. Cleantech Regio werkt onder andere met een Transitietafel Voedsel en Landschap en er zijn verschillende korte keten initiatieven in de gemeenten. Aanvullend zagen we mooie voorbeelden en actuele ontwikkelingen uit andere Gelderse gemeenten en regio’s. Kortom: de samenwerkingen, veelal vanuit POP3 Korte Keten projecten, is zijn vruchten aan het afwerpen!

Downloads (pdf)

Programma

09.30 Inloop 
10.00 Welkom
• bij boerderij de Kolke, door ondernemer Albert Wassink
• in de Cleantech Regio, door Monique Loeters gemeente Voorst
10.15 Aansprekende voorbeelden uit de Cleantech Regio
• De kracht van een (lokale) coöperatie: ontwikkelingen van Boerenhart 2.0, door René de Bruin, voedselcoördinator
• Verbinden van vraag vanuit Zutphen en aanbod uit Lochem en Bronckhorst, door Marijn Struik, voedselcoördinator
• Naar een vitaal voedsellandschap in Brummen, door Paul Opdam, Landschapsnetwerk Brummen
10.40 Het provinciale voedsellandschap
Toelichting op Openstelling 4e Tranche POP3 Korte Keten, City Deal Voedsel en andere relevante ontwikkelingen. Door Pieter Rijzebol, provincie Gelderland.
10.45 Pauze
11.00 Aansprekende voorbeelden uit andere Gelderse regio’s
• Terugblik op Masterclass Boeren in de Korte Keten door Marit Rietveld, gemeente Ede
• Van idee naar actieplan, ontwikkeltraject met boeren in de Liemers door Heidi Uenk
• Lokale productinnovatie voor succesvolle marktintroductie door Linette Mak, aanjager gemeente Berg en Dal en Heumen
11.30 Aanpak voedsel in de Cleantech Regio
Waarom heeft het thema voedsel zo’n bestuurlijke aandacht in deze regio? En hoe werkt de aanpak met onder meer de Transitietafel Voedsel & Landschap? Door wethouder Harjo Pinkster en Monique Loeters gemeente Voorst.
11.50 World Café: Ondernemen in een voedsellandschap, hoe doe je dat?
Vraag & antwoord over alle gepresenteerde initiatieven en de POP3 openstelling.
12.30 Lunch met streekproducten
13.15 Toelichting en rondleiding door Albert Wassink
14.00 Einde

 

De netwerkbijeenkomsten van Gelders Kennisnetwerk Voedsel zijn gericht op bestuurders, beleidsambtenaren, voedselcoordinatoren en lokale initiatiefnemers van Gelderse gemeenten.