Inventarisatie voedselgemeenschappen

Op tal van plekken zijn in Nederland de afgelopen jaren lokale voedselgemeenschappen ontstaan die steeds groter worden. Communities van betrokken consumenten en producenten, die samen hun eigen voedselsysteem inrichten. Ver van commercie, politieke strubbelingen en belangenstrijd, bouwen zij aan hechte gemeenschappen van consumenten en producenten die het ánders doen. Soms onder de vlag van een officiële club zoals Herenboeren of CSA-Nederland, maar veel vaker nog onder de radar als kleine lokale coöperatie, samenwerkingsverband, stadsboerderij, markt of zelfs Faceboookgroep. Hoeveel mensen zijn hier nu bij aangesloten en welke waarden delen de leden van zo’n voedselgemeenschap? Wat maakt dat zo’n gemeenschap zich ontwikkelt als een alternatief voedselsysteem? Sandra van Kampen doet daar de komende maanden onderzoek naar, in samenwerking met Frederike Praasterink (HAS hogeschool), Bregje Hamelynck (CSA Nederland), Geert van der Veer (Herenboeren) en Estella Franssen (De Ulebelt).
> Heb jij tips voor voedselgemeenschappen of die we zeker niet moeten vergeten in onze inventarisatie? Geef ze door aan sandra@deschaalvankampen.nl.