Puur Achterhoeks Brood op de markt"/>

Puur Achterhoeks Brood op de markt

Puur Achterhoeks Brood op de markt

 

Geplaatst op 14 oktober 2020

Sinds deze week is het Puur Achterhoeks Brood verkrijgbaar bij een aantal vakman bakkers in Doetinchem, Lochem en Silvolde. In Doetinchem was het wethouder Bulten die een brood van bakker Kaspers in ontvangst nam. In Lochem was het gedeputeerde Markink die het eerste brood van Anna ten Broeke aangeboden kreeg.

Dit brood is gemaakt geheel in lijn met de nieuwe aanpak ‘Puur Achterhoeks Brood’. Dat wil zeggen dat de ingrediënten ook werkelijk in de regio zijn geteeld, met aandacht voor natuur en biodiversiteit, minimale hulpstoffen in het brood en met maximaal vakmanschap in de hele keten van akker tot en met bakker. Jan Markink sprak zijn waardering uit voor de ketensamenwerking en de actieve betrokkenheid van de jeugd via de bakkers- en koksopleiding van het Graafschapcollege. ‘De Achterhoek kan zich meer en meer onderscheiden met Food en dit type ondernemerschap. Zo werken we aan nieuwe verdienmodellen voor de landbouw samen met de molenaars, bakkers en chef-koks. Ik zie uit naar nog meer smakelijke producten, verbonden met de regio’.

‘De eerste variant van hopelijk nog vele andere’, zei Henk Bulten, wethouder gemeente Doetinchem. ‘Mooi dat we akker, molenaar en bakker zo zichtbaar verbinden via brood met de inwoners van Doetinchem. We zullen dit Achterhoeks Brood meenemen voor onze inkoop én dit uitdragen naar andere zorginstellingen en gemeenten in de Achterhoek. We hopen dat horeca en andere bakkerijen in de regio dit voorbeeld volgen’.

Puur Achterhoeks?

Puur Achterhoeks brood wordt gemaakt met graan en andere ingrediënten zoals pompoenpitten die geteeld worden in de Achterhoek, maar ook met vers volkorenmeel, gemalen in de Achterhoek van de hele korrel, mét de kiem. Verder worden minimaal en alleen pure hulpstoffen gebruikt. Dat proef je en dat zie je aan de ingrediëntlijst. Het maken van dit brood vergt écht vakmanschap in de hele keten, van akker tot en met bakker.

Vier keer meer Smaak

Het graan komt van de vruchtbare akkers uit de Silvoldse Slaege. Bakwaardige granen kun je wel degelijk in de regio verbouwen, mits dit doordacht ingezet wordt met de juiste raskeuze, teeltbegeleiding en het schonen en drogen van het graan. Met het gebruik van bloem- en kruidenrijke akkerranden levert een graanakker tevens een bijdrage aan de biodiversiteit en een prachtig landschap.

Vers meel wil zeggen volkoren meel direct van de hele korrel en op steen gemalen. Dat  gebeurd bij één van de laatste ambachtelijke molenaars van het land in Vragender bij De Vier Winden. Dit volkoren meel bevat ook de kiem van de graankorrel in tegenstelling tot industrieel volkorenmeel dat de laatste decennia gebruik wordt. Deze kiem zorgt voor een extra smaakdimensie en is rijk aan voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen.

Vervolgens maken bakkers met hun eigen vakmanschap heerlijke broden en benutten minimaal en alleen pure hulpstoffen. Je geniet dus met al je zintuigen van het vakmanschap uit eigen streek.

Verkrijgbaar

Het puur Achterhoeks brood is nu verkrijgbaar bij de winkels van bakkerij Kaspers en Lurvink in Doetinchem, bij bakker Ten Have in Silvolde en bakker Ten Broeke in Lochem. De koks- en bakkersopleiding van Graafschap College neemt de aanpak rond Puur Achterhoeks Brood op in haar opleidingen.

Nieuwe bakkers, horeca en grootgebruikers zijn zeker welkom om ook te werken volgens de aanpak van Puur Achterhoeks Brood en kunnen contact opnemen. ‘Zo werken we samen aan smakelijk, puur brood én zorgen tevens voor mooi landschap en meer biodiversiteit in de Achterhoek. Het is een serieuze bijdrage aan natuur inclusieve landbouw’, zegt Maurits Steverink, coördinator van platform Achterhoek Food.

Dit initiatief van de vakmensen wordt gesteund door de platform Achterhoek Food en de stichting Foodpromotie Achterhoek.