Kennis en innovatie: diverse vormen van hulp en ondersteuning"/>

Kennis en innovatie: diverse vormen van hulp en ondersteuning

Kennis en innovatie: diverse vormen van hulp en ondersteuning

Verdiepende Gelderse Korte Keten Sessies

20e Netwerkbijeenkomst

 

2 december 2020 

Terugblik
Ondernemen in de korte keten is uitdagend en vernieuwend. Het vraagt om de nodige kennis en innovatiekracht om (een deel van) je bedrijfsvoering hierop in te richten. Tegelijkertijd biedt het ook kansen tot een veerkrachtig verdienmodel gebaseerd op een directe verbinding met de afnemer, consument en lokale partners in de keten. Provincie Gelderland wil het aandeel van korte ketens vergroten ten behoeve van een robuuster en veerkrachtig lokaal voedselsysteem en vanuit haar rol ondernemers ondersteunen om succesvol te ondernemen in de korte keten.

Tijdens deze online sessie brachten we verschillende ondersteuningsvormen die aan ondernemers worden aangeboden bij elkaar. Het aanbod is heel groot en soms lastig te vinden.

Wat voor soorten ondersteuning zijn er?
Waar moet ik zijn als ik iets wil in de korte keten? Pieter Rijzebol van provincie Gelderland presenteerde een overzicht van verschillende vormen van ondersteuning die we kennen en zien. Pieter toont dat er naast subsidieregelingen, ook veel andere hulp geboden wordt zoals advies, opleiding en training en diverse netwerken. Kijk hier zijn presentatie terug.

Pieter eindigt met de vraag hoe we dit grote aanbod in de toekomst overzichtelijk en toegankelijk zouden kunnen maken en houden. Het is een groot aanbod, kunnen we dat actueel en beschikbaar houden, wetende dat diverse organisaties en partijen een deel van de informatie bieden, vaak niet alleen over korte ketens of niet op de schaal van Gelderland.

Aankondiging nieuwe openstelling POP3+
Ingeborg Koning van provincie Gelderland vervolgt met de toelichting over een nieuwe openstelling van de POP3 regeling. Provincie Gelderland wil korte ketens verder professionaliseren. In afwachting van het nieuwe Europese landbouwbeleid kan weer een nieuwe POP3 regeling Korte Voorzieningsketens open worden gesteld. Het streven is om in januari het openstellingsbesluit bekend te maken. We streven naar openstelling in april.

Het moet gaan om sterke professionaliseringsslagen in de samenwerking. Daarbij denken wij aan het opstarten van gezamenlijke verwerking, merkontwikkeling, richten op nieuwe markten of sterke verbeteringen in de bedrijfsvoering.

Ingeborg geeft nog tips over het opstellen van de begroting. “Deze moet heel duidelijk opgesteld worden. Voor degene die de aanvraag beoordeelt moet eigenlijk kraakhelder zijn wat de bedoeling is.” Ingeborg nodigt iedereen uit om te bellen met vragen. Ook tijdens het opstellen van de aanvraag of bijvoorbeeld de begroting. De subsidie–adviseurs van provincie Gelderland zijn bereid vragen te beantwoorden.

In de presentatie en in dit nieuwsbericht lees je de meest actuele informatie over POP3+.

Benut de mogelijkheden via Oost NL
Annemarie van Vilsteren van Oost NL met toevoegingen door Jouke Kardolus over de mogelijkheden die via Oost NL worden geboden. Je leest deze in haar presentatie.

Eén van de deelnemers, Annelies Holthaus, van restaurant FoodVia in Arnhem heeft gebruik gemaakt van de Groeiversneller die door Oost NL is toegelicht. Annelies: “voor mij is het heel goed geweest. Ik kon via de Groeiversneller experts inzetten die konden meedenken in de keuken. Dat hielp mij expertise inzetten die ik zelf niet zou kunnen betalen. Als je dus innovatie nodig hebt, bijvoorbeeld op technisch vlak, neem een kijkje!.”

Jouke Kardolus van Oost NL voegt toe: “Dat werkt best ok, je kunt online een formulier invullen en dan komt er in ieder geval een gesprek.”

Ideeën voor een subsidieversneller
Marijn Struik, Happyland, vertelt over een initiatief waar hij samen met FoodHub aan werkt. “Er is al een Boerenversneller. Nu is het idee ontstaan om daarnaast een ‘subsidieversneller’ te ontwikkelen, om ondernemers te helpen in hun zoektocht naar financiering. We krijgen namelijk vaak vragen van ondernemers die vragen hebben. De subsidieversneller gaat helpen om tips en inzichten vast te houden via onder meer een leernetwerk. In dat netwerk kunnen deelnemers, met name agrarisch ondernemers, vragen stellen over subsidie. Door middel van data zullen we op termijn ook inzichtelijk maken wat werkt en wat niet, Het initiatief is in ontwikkeling.

Tip: kijk bij de links in rechterkolom voor de presentaties en andere info!