Acht nieuwe groene Michelinsterren, waarvan twee in Gelderland!"/>

Acht nieuwe groene Michelinsterren, waarvan twee in Gelderland!

Acht nieuwe groene Michelinsterren, waarvan twee in Gelderland!


Geplaatst op 6 april 2021

De MICHELIN Gids Nederland 2021 onderscheidt voor het eerst chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. MICHELIN ziet deze chefs als inspirerende voortrekkers en boegbeelden van een duurzame gastronomie. Er zijn acht van deze nieuwe groene sterren uitgereikt, waarvan maar liefst twee in Gelderland! Beide Gelderse chefs werken actief met regionale producten.

Bjorn Massop van Lokaal in Doetinchem
In 2018 was het Gelders Kennisnetwerk Voedsel bij Villa Ruimzicht in Doetinchem, met daarin Restaurant Lokaal. Chef Bjorn Massop wint nu één van deze nieuwe Michelinsterren: “We werken nauw samen met agrariërs om ons heen. Eigenlijk zetten we de klok terug, maar op een moderne manier. Werken met oude technieken bijvoorbeeld, alle delen van een dier gebruiken, etc. Ik wil het hele cirkeltje rond hebben. Dat geldt ook voor kleine dingen, zoals serveerplateaus in hout van onze bossen.”

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen
In voedselbos Ketelbroek kwam Emile van der Staak op het idee van zijn botanische gastronomie. Botanist Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek weet wat eetbaar is. In zijn op planten gebaseerde keuken maakt Emile er iets bijzonders van. “Het voedselbos was de katalysator van ons verhaal rond de botanische keuken. We realiseren ons dat veel van de uitdagingen waar we voor staan, terugkomen op ons bord. Van klimaatverandering tot sociale ongelijkheid. De doelstelling is minder beesten en meer planten, daar spannen wij ons voor in.”

Meer lezen