Op bezoek bij het Smaakpark in Ede

Op bezoek bij het Smaakpark Ede


Geplaatst op 11 oktober 2021

Terugblik netwerkbijeenkomst 7 oktober 2021 Smaakpark Ede

Met zo’n 30 mensen uit heel Gelderland waren we bijeen bij het pas geopende Smaakpark in Ede.

Een duurzame locatie waar alles samenkomt!
De oprichter, Christian Weij, vertelt over de lange voorbereidingstijd en uitdagingen die op zijn pad kwamen om de plek te realiseren die hij samen met zijn partner voor ogen had: een locatie waar alles samen komt als het gaat om duurzaamheid, kringlopen sluiten, voedsel, natuur en smaak!

Hergebruik in voormalige militaire sporthal
Na veelvuldige afstemming met gemeente Ede kon Christian het Smaakpark realiseren in een oude sporthal en omliggende groenstrook van zo’n 7.000 m2 op het voormalige kazerneterrein vlakbij het station in Ede.
De sporthal is zoveel mogelijk behouden en deels in oude vorm teruggebracht. Bijna alle materialen die bij de transformatie vrijkwamen zijn opnieuw gebruikt. .

Gasten uit heel Nederland
Sinds eind augustus 2021 ontvangt het Smaakpark haar eerste gasten en met succes! Vanuit heel Nederland komen bezoekers op vrijdag, zaterdag of zondag dineren. Doordeweeks is de locatie vooralsnog alleen open voor groepen. Er zijn diverse foodstands met verschillende culinaire thema’s en bijbehorende gerechten. Denk aan: miso green, kookboekclub, van hier; kortom veel aandacht voor fermentatie, plantaardig, lokaal en geen voedselverspilling. Elke vier maanden kun je een ander thema verwachten en programmering met wandelingen, workshops en steeds wisselende gerechten.

Van voedselafval naar bijzondere producten
In het Smaakpark wordt niets weggegooid. Brood en bier zijn bijvoorbeeld producten die vaak verloren gaan in de horeca. In het Smaakpark wordt alles opgevangen en gescheiden. Van brood wordt miso gemaakt en bier-restjes wordt bier-azijn. Zo maken de koks van afval juist een bijzonder smaakvol product.

De realisatie van het Smaakpark is voor een groot deel gefinancierd via crowdfunding en uitgevoerd met inzet van vele vrijwilligers. De inspirerende boeken en cursussen van Christian Weij hebben inmiddels een breed publiek weten te bereiken en er zijn veel mensen die ‘gewoon’ betrokken willen zijn bij het inspirerende initiatief.
Kortom: een plek die zich lastig in woorden laat uitdrukken, deze plek moet je gaan beleven en proeven!