Omschakelcursus Biologische Melkveehouderij

pexels-lukas-hartmann-1276237

Omschakelcursus biologische melkveehouderij


Geplaatst op 29 november 2021

Omschakelen naar biologische melkveehouderij is een proces waar veel bij komt kijken. Er gelden andere eisen voor huisvesting, weidegang en (ruw)voer, je hebt te maken met een omschakelperiode en je melkfabriek moet biologisch willen afnemen. Waar moet je beginnen als melkveehouder? En hoe pak je dit proces nou goed aan, en zorg je dat je niets vergeet?

Provincie Gelderland wil het melkveehouders makkelijker maken om kennis op te doen over het omschakelproces, en hierdoor inspireren om de stap naar biologisch te zetten. Daarom heeft provincie Gelderland Bionext gevraagd om een cursus aan te bieden voor melkvee–houders die bezig zijn met omschakelen, óf daar over nadenken. De omschakel–cursus bestaat uit een aantal bijeenkomsten die een onderwerp behandelen dat belangrijk is voor het omschakelen naar biologisch.

De onderwerpen zijn:
• Bodemvruchtbaarheid en bemesting
• Voedervoorziening en graslandverzorging
• Voerrantsoen en optimaal voeren
• Diergezondheid en veebeheer
• Bedrijfseconomie en strategie en milieuresultaat
• Verbreding op je bedrijf

De bijeenkomsten worden gepland op biologische melkveebedrijven. Zo kun je in de praktijk zien hoe biologisch er uit kan zien en inspiratie opdoen. Naast de inhoudelijke cursus is er bij elke bijeenkomst natuurlijk ook wat ruimte om een kijkje te nemen in de stallen en bij de weidepercelen. De omschakelcursus wordt verzorgd door Kees Water. Hij is al jarenlang actief in de biologische melkveesector en heeft zijn eigen adviesbureau Ekopart.

Voor wie is de cursus?
Voor melkveehouders in Gelderland die overwegen om te schakelen naar biologisch, of daar al mee zijn begonnen.

Wanneer is de cursus?
Vanaf heden, de bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers gepland en verspreid over het jaar.

Wat zijn de kosten van de cursus?
Er wordt per deelnemer een eigen financiële bijdrage gevraagd van € 287,50, de provincie vergoedt de rest.

Hoe kan ik meer informatie krijgen of aanmelden?
Via Kees Water, keeswater@ekopart.nl of 06 26 51 87 01.

Links