Subsidieregeling Europees Herstelfonds

Subsidieregeling Europees Herstelfonds


Geplaatst op 22 april 2022

Afgelopen 20 december 2021 is het Groen Economisch Herstelfonds open gegaan. Toen de regeling sloot op 14 februari 2022 was het budget ruim overtekend.

Op basis van voorlopige cijfers blijkt dat er voor het onderdeel Fysieke investeringen voor maar liefst 860 miljoen aangevraagd is. Het budget is 35,5 miljoen. In Gelderland is voor 97 miljoen aangevraagd (ca. 11 % van het totale subsidie bedrag), vanuit Noord Brabant was dat meer (zo’n 16% van het totaal) en vanuit Overijssel ging het om zo’n 10% van het totaal.

Voor het onderdeel Samenwerking is volgens voorlopige cijfers voor 106 miljoen aangevraagd, terwijl het budget 15 miljoen is. Voor het onderdeel Duurzaam toegevoegde waardeketen gaat het om 29 miljoen aangevraagde subsidie, terwijl het budget 3 miljoen is.

Alleen het onderdeel Ammoniakemissies beperken is niet overtekend. De meeste aanvragen komen vanuit Gelderland (35 stuks) met ook het hoogste aangevraagde subsidiebedrag (16 miljoen = ca 15%). Vanuit Noord Brabant is net iets minder ingediend (14%) en Flevoland volgt daarna (12%).
We zijn benieuwd of de beoordelingen inderdaad net voor de zomer afgerond worden nu men het bij RvO zo druk heeft gekregen met de vele aanvragen.

Links