Netwerkbijeenkomst “De ‘infrastructuur’ voor korte voedselketens in Stadsregio Arnhem-Nijmegen” op 9 juni

Infrastructuur en beleid voor korte voedselketens


Geactualiseerd op 25 mei
Netwerkbijeenkomst op donderdag 9 juni |
 10.00 – 13.00 | ontvangst vanaf 9.30 | inclusief lunch | Landgoed Grootstal

Zoals aangekondigd gaan we naar Stadsregio Arnhem – Nijmegen! Met onder meer Oregional, De Groene Rijders en Jeroen Candel (WUR) bekijken we hoe we de ‘infrastructuur’ voor korte voedselketens kunnen versterken. Wat vraagt dat bijvoorbeeld van het (voedsel)beleid?

Korte voedselketens in Stadsregio Arnhem-Nijmegen
De infrastructuur voor korte voedselketens bestaat uit de combinatie van productie, logistiek, verwerking, verkoop, maar ook samenwerking, beschikbaarheid, gemak en bekendheid. Het hele voedsel ecosysteem dus. Want ook regionale omstandigheden spelen hierbij mee, zoals de aanwezigheid van enthousiaste initiatiefnemers, integrale projecten voor natuurinclusieve landbouw, landschap en biodiversiteit én het (lokale) voedselbeleid. Tijdens deze bijeenkomst verkennen we de ‘infrastructuur’ in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Rol van (lokaal) beleid bij duurzaam voedselsysteem
Wat kunnen (lokale) overheden doen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem? Om de rol van voedselbeleid vanuit wetenschappelijk en bestuurskundig perspectief te benaderen hebben we Jeroen Candel van Wageningen UR uitgenodigd. Jeroen houdt zich onder andere bezig met het Nederlandse en Europese landbouw- en voedselbeleid. De afgelopen jaren was hij onder meer supervisor van Lara Sibbing, voormalig beleidsmedewerker bij gemeente Ede die als promovenda onderzocht hoe lokale overheden voedselbeleid in praktijk (kunnen) brengen.

Voor wie?
De netwerkbijeenkomsten brengen Gelderse ondernemers en gemeenten samen om gezamenlijk werk te maken van de transitie naar een duurzaam regionaal voedselsysteem en geïntegreerd voedselbeleid.

Programma

09.30 – Ontvangst / inloop

10.00 – Welkom
– Kennismaking en actualiteiten
– Gastvrouw Kien van Hövell over lokaal en duurzaam voedsel rond Landgoed Grootstal en de korte lijnen met consumenten. Grootstal heeft onder meer een winkel – ’t Grootstalletje – met duurzame producten van het landgoed en de omgeving. En op het Landgoed bevindt zich Boerderij Bodemzicht, een regeneratieve boerderij met veel aandacht voor bodem, CO2 en biodiversiteit.

10.20 – Elementen uit de ‘infrastructuur’ voor korte ketens in Arnhem-Nijmegen
– Gebiedscoöperatie Oregional, door Gerard Titulaer en Linette Mak. Al sinds 2010 brengt Oregional lokale, duurzame producten van regionale boeren naar horeca, zorginstellingen en retail in en rond Nijmegen. Oregional werkt actief samen. Met Radboud Universiteit test Oregional bijvoorbeeld afzetconcepten richting consumentenmarkt. Met producenten werkt Oregional aan het verzilveren van de meerwaarde van lokale en duurzame producten. Duurzame logistiek en verwerking tot geschikte consumentenproducten gebeurt samen met De Groene Rijders.
– De Groene Rijders, door Steven Koster. De Groene Rijders verzorgen duurzame logistiek met elektrische cargo bikes en lichte vrachtvoertuigen in Arnhem en sinds kort ook in Nijmegen. Zo ontstaat een fijnmazig netwerk voor o.a. lokale voedselleveranciers, zowel naar consumenten als bedrijven. De Groene Rijders en Oregional werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van een verwerkingshub. Steven is daarnaast actief in het Kernteam Stadslandbouw Arnhem, dat voedsel meer op de lokale politieke agenda wil krijgen.

11.00 – Pauze

11.15 – Jeroen Candel, Wageningen University & Research; Wat kunnen (lokale) overheden doen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem?
Jeroen geeft zijn wetenschappelijke en bestuurskundige kijk op ontwikkelingen in het voedselbeleid wereldwijd, in Europa en Nederland. Aan de hand van verschillende voorbeelden geeft hij aan waarom voedselbeleid belangrijk is, wat de belangrijkste uitdagingen zijn en welke interventies en instrumenten kunnen bijdragen. Jeroen reikt ons de nodige handvatten aan om tot een duurzaam voedselbeleid te komen.

11.35 – Panelgesprek: Lokale overheden aan het woord
Ervaringen, voorbeelden en ontwikkelingen bij gemeenten in Gelderland. In gesprek met:
– Ton Verhoeven, gemeente Nijmegen: als beleidsmedewerker groen en klimaatadaptatie betrokken bij het stimuleren van stadslandbouw in en om de stad.
– Herman Kleinjan, gemeente Arnhem: als bestuursadviseur stadslandbouw en regionaal voedsel bezig met het vormgeven van een hernieuwde voedselvisie.
– Marit Rietveld, gemeente Ede: werkt als projectleider korte keten en programmamanager landbouw onder meer aan meer samenwerking in de regio via een gezamenlijke Agenda Korte Ketens Regio Foodvalley.
– Janneke Bruil, gemeente Wageningen: geeft als beleidsmedewerker voedsel uitvoering aan de Wageningse voedselagenda.

We gaan in op de aanpak in deze gemeenten op het gebied van regionaal voedsel en voedselbeleid. Hoe kunnen ondernemers / initiatiefnemers en beleidsadviseurs elkaar helpen bij de planvorming, besluitvorming en realisatie van de gezamenlijke ambities van een voedselagenda en / of voedselbeleid? En welke kansen bieden andere beleidsplannen (gebiedsplannen, omgevingsplannen, gebiedsprogramma’s op het gebied van landbouw en landelijk gebied) voor korte ketens?
Jeroen Candel reflecteert vanuit zijn wetenschappelijke perspectief .

12.00 – Tafelgesprekken – Hoe versterken we de infrastructuur en komen we naar structurele korte ketens?
In gesprek over diverse thema’s.

12.30 – Afsluiting en netwerklunch
Met producten van het Landgoed, Boerderij Bodemzicht en uit de omgeving.

Aanmelden
Aanmelden kan hier.

Links