Zorgcentrum ‘t Slot aan de slag met eiwittransitie

Zorgcentrum ‘t Slot aan de slag met eiwittransitie


Geplaatst op 20 juni

Gelderland van Morgen ondersteunt zorgcentrum

Zorgcentrum ’t Slot is een kleinschalig zorgcentrum in Gameren met 85 bedden. Het centrum wil dicht bij de bewoners blijven en kiest daarom bewust voor een eigen keukenteam dat dagelijks de maaltijden verzorgt. Over Gelderland van Morgen was de organisatie direct enthousiast en de aanmelding was snel geregeld. “Het is voor ons een mooie kans om met subsidie onze duurzame ambities te kunnen realiseren”, aldus bestuurder Wilma van Genderen.

“In onze Meerjarenvisie staat meerdere keren het woord duurzaamheid genoemd en met elkaar zijn we gaan nadenken hoe we dat invulling gaan geven”, vervolgt Wilma. “Zo kijken we onder andere naar onze energievoorziening en ook naar onze keuken. Op onze voedselverspilling hebben we al goed grip en nu gaan we aan de slag met de eiwittransitie”

Professioneel team
Corrine van Dalen en Ben Vos zijn de professionele koks van het centrum. Met hun team verzorgen zij dagelijks 50 warme maaltijden voor de eigen bewoners en 150 maaltijden voor inwoners in de regio, die via Tafeltje Dekje bestellen. Ook geven zij advies aan de kleinschalige verpleegafdelingen die zelfstandig koken voor 35 bewoners. Het keukenteam gaat eerst aan de slag met de maaltijden die in de centrale keuken worden bereid. Daarna wordt gekeken of de aanpak kan worden uitgebreid naar de kleinschalige zorgafdelingen.

Impact
Corrine zag het programma Gelderland van Morgen en bracht het ter sprake in het team. “Onze keuken draait goed, we halen altijd hoge cijfers op de HACCP-controles. De basis is op orde, zodat we nu een volgende stap kunnen zetten. We zijn heel benieuwd wat de impact van ons menu is en hoe we dat kunnen verbeteren. En omdat we een kleine organisatie zijn, is het prettig dat we daar ondersteuning bij krijgen.” Ben: “Als team is het ook leuk om hieraan te werken. Het motiveert mensen en het geeft een stip op de horizon.”

Vaker vegetarisch
Bewoners en klanten van Tafeltje Dekje kunnen elke dag kiezen uit drie menu’s. Onlangs is de menucyclus voor de lente gestart, waarin vaker een vegetarische variant of vis wordt aangeboden. Ben: “We hebben laatst een vegetarische groenteburger opgenomen en daar kozen best veel mensen voor. Daar waren we door verrast.” Corrine zou echter ook graag anders willen koken: “Ik zou meer met peulvruchten willen doen. Het is spannend of we de bewoners ook hiervoor enthousiast kunnen maken. Uiteindelijk bepalen zij wat zij willen eten.”

De beweging in gang zetten
De leeftijd van de bewoners is tussen de 75 en 101 jaar. Het zijn mensen die gewend zijn om goed en redelijk traditioneel te eten. Wilma: “Het is dus belangrijk dat we de bewoners goed betrekken bij onze ambities. Onze menucommissie, waar twee bewoners, een kok en een voedingsassistente aan deelnemen, is positief. Ook de cliëntenraad wordt betrokken en in ons huisblad de Heraut is het project al aangekondigd. Het gaat erom dat we een beweging in gang zetten en samen deze weg bewandelen.”

Gelderland van Morgen: meer plantaardige eiwitten en minder voedselverspilling in de horeca, catering, zorg en retail (supermarkten)
Ben je ondernemer in één van deze sectoren en wil je meer weten? Kijk dan op www.greendish.com/gelderlandvanmorgen en maak vrijblijvend een kennismakingsafpraak.