Nieuws & inspiratie
Update herijking Gelders Kennisnetwerk Voedsel
28 June 2022
Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief hebben we als provincie Biodiversity in Business gevraagd om de vernieuwing van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel vorm te geven. Bij de afgelopen bijeenkomsten van het netwerk hebben jullie kennis kunnen maken met Frederiek van Lienen en Renée Zijlstra. Zij zijn aan de slag met de conclusies van de eerder uitgevoerde verkenning en werken naar een aanpak om ondernemend en actiegericht samen te werken aan korte ketens in Gelderland.
Gelders World Food Pavilion op de Floriade
27 June 2022
Provincie Gelderland staat samen met de gemeente Ede en de Stichting World Food Centre (WFC) Experience op de Floriade met het gezamenlijke World Food Pavilion. Dit World Food Pavilion is een podium voor Gelderse innovatieve ontwikkelingen, waar bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis in de wereld achter ons eten.
Campagne ‘Super Die Boer’ in Cleantech Regio
27 June 2022
Binnen de Cleantech Regio is in april de campagne ‘Super Die Boer’ gelanceerd. Een initiatief om de inwoners van de regio te wijzen op de mogelijkheden om lokale producten in de regio te kopen. Van groente en fruit tot aan brood en vlees.
Updates POP3+ en EU Herstelfonds
27 June 2022
In dit artikel lees je een update over: POP3+ Professionalisering Korte Keten, POP3+ Innovatieve Concepten en over het EU Herstelfonds.
Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht
21 June 2022
Op vrijdag 6 mei 2022 is vanuit de Nederlandse Akkerbouw Vakbond de Producentorganisatie (PO) Eiwitboeren van Nederland opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Geld verdienen met Groene Zuivel, hoe doe je dat? – webinar terugkijken
21 June 2022
Veel melkveehouders zijn bezig met de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Een vraag die daarbij op kan komen is: hoe haal ik voor deze inspanningen een meerwaarde uit de markt? Donderdag 21 april organiseerde Bionext in samenwerking met
True Food Projects, Land en Co en Platform Natuur–inclusieve landbouw Gelderland daarom een webinar over het vermarkten van duurzaam geproduceerde zuivel onder de titel: ‘Geld verdienen met groene zuivel. Hoe doe je dat?’
Uitnodiging Informatiebijeenkomst 13 juli nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
21 June 2022
Op 13 juli organiseren LNV, RVO, en de Provincie Gelderland een informatiebijeenkomst over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027. De bijeenkomst vindt plaats bij Pathé in Ede tussen 12.30 en 16.30 uur.
Zorgcentrum ‘t Slot aan de slag met eiwittransitie
20 June 2022
Zorgcentrum ’t Slot is een kleinschalig zorgcentrum in Gameren met 85 bedden. Het centrum wil dicht bij de bewoners blijven en kiest daarom bewust voor een eigen keukenteam dat dagelijks de maaltijden verzorgt. Over Gelderland van Morgen was de organisatie direct enthousiast en de aanmelding was snel geregeld. “Het is voor ons een mooie kans om met subsidie onze duurzame ambities te kunnen realiseren”, aldus bestuurder Wilma van Genderen.
Netwerkbijeenkomst op 6 juli over PSG (Boer-burgerdialoog) in Nederland
14 June 2022
Misschien had je er al van gehoord, misschien nog niet. Het CSA Netwerk Nederland werkt aan de ontwikkeling van een systematiek (PGS) voor haar voedselcoöperaties en CSA tuinderijen om kennis te delen tussen boeren onderling en een boer-burgerdialoog op gang te brengen. Graag delen we de kennis die we opdoen gedurende dit traject met jullie opdat ook andere initiatieven in Nederland hun voordeel kunnen doen met deze informatie.
Lekker Lupine community bijeenkomst op 24 juni
1 June 2022
Welkom op de jaarlijkse LekkerLupine b2b community bijeenkomst op het lupineveld. Kom ook en laat je inspireren om via robuuste ketensamenwerking de Gouden Boon van Nederlandse Bodem tot leven te brengen.
Online workshop ‘Meer klanten bereiken met social media’
16 May 2022
Vraag jij je ook wel eens af hoe je met social media meer klanten voor je verkooppunt kunt bereiken? Probeer je van alles maar krijg je geen volgers? Weet je niet waar je moet beginnen of wil je juist je bestaande kanalen verder uitbreiden? Dan is deze online workshop social media op 1 juni vanaf 19:30 iets voor jou!
Ondernemers in horeca, zorg, catering en retail kunnen voedselaanbod vergroenen via Gelderland van Morgen
12 May 2022
Provincie Gelderland nodigt ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail uit om aan de slag te gaan met meer plantaardige eiwitten en verminderen van voedselverspilling. Via deelname aan het Programma Gelderland van Morgen krijgen ondernemers hierbij deskundige begeleiding.
Gelre Food Plaza tijdens WK Volleybal 2022
9 May 2022
Het WK Volleybal komt voor het eerst naar Nederland en zal op maar liefst drie verschillende locaties worden gespeeld. Het grootste deel van de eerste fase van het evenement vindt plaats in de provincie Gelderland, met het Arnhemse GelreDome als hoofdlocatie.
Biodiversiteit op je bord: op bezoek bij de boer op 21 en 22 mei
9 May 2022
Op 21 en 22 mei openen diverse boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Aanleiding is de internationale Dag van de Biodiversiteit die op 22 mei gehouden wordt. Na een leuke rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd.
Netwerkbijeenkomst “De ‘infrastructuur’ voor korte voedselketens in Stadsregio Arnhem-Nijmegen” op 9 juni
28 April 2022
Op 9 juni gaan we naar de Stadsregio Arnhem – Nijmegen. De centrale vraag is: Hoe kunnen we samen werk maken van de ‘infrastructuur’ voor korte voedselketens in Gelderland? En wat vraagt dat bijvoorbeeld van het (voedsel)beleid?
Vernieuwing Gelders Kennisnetwerk Voedsel: kennismaking met Biodiversity in Business
22 April 2022
Frederiek van Lienen, Renée Zijlstra en Tessa Molhuizen van Biodiversity in Business werken momenteel aan de vernieuwing van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Biodiversity in Business is een adviesbureau gericht op duurzaam ondernemen.
Subsidieregeling Europees Herstelfonds
22 April 2022
Afgelopen 20 december 2021 is het Groen Economisch Herstelfonds open gegaan. Toen de regeling sloot op 14 februari 2022 was het budget ruim overtekend.
POP3+ Innovatieve concepten
22 April 2022
Van 4 mei tot en met 15 juni (17.00 uur) gaat de subsidieregeling POP3+ Innovatieve Concepten weer open. Het budget is dit jaar 625.000 euro.
Een samenwerkingsverband met tenminste één landbouwer kan een aanvraag indienen voor een innovatief concept.
Oproep: Doe mee aan het project ‘Verzilveren meerwaarde’
22 April 2022
Coöperatie Oregional nodigt Gelderse partijen uit om mee te leren en participeren in het POP3 project ‘Verzilveren meerwaarde’. De subsidieaanvraag voor dit project is reeds goedgekeurd en het project is in de opstartfase. Oregional wil graag andere spelers in de korte keten uitnodigen om samen op te trekken en mee te leren.
Factsheet Agrifood Regelingen geactualiseerd
22 April 2022
Factsheet Agrifood Regelingen geactualiseerd
De factsheet, met daarin een overzicht van subsidies en andere maatregelen die uitvoering van de Kadernota Agrifood ondersteunen, is geactualiseerd.
Subsidie voor aanleg agroforestry: voor aanplant van bomen en houtige gewassen
22 April 2022
Vanaf 2 mei kunnen agrari rs in Gelderland subsidie aanvragen voor het aanplanten van bomen en houtige gewassen op een perceel met akkerbouw, groenteteelt of veeteelt.
De Innovatie Coöperatie; heb je een idee, komt er mee!
20 April 2022
De Innovatie Coöperatie
Of het nou het zonnebloemlint is, een stuurautomaat met RTK-GPS of Achterhoekse pompoenpitolie. Het zijn allemaal innovatieve ideeën van boeren die in de praktijk zijn gebracht.
Nieuw gezicht voor Platform Agrifood
20 April 2022
Op 1 maart is de nieuwe provinciale website online gegaan. In een ietwat ander jasje dan je gewend bent, maar wel met dezelfde informatie.
Kamerbrief evaluatie voedselagenda 2016-2020
5 April 2022
Op 29 maart stuurde Minister Staghouwer een kamerbrief over de evaluatie van de voedselagenda over de periode 2016-2020. De brief bevat uiteenlopende conclusies over de inzet van de afgelopen jaren.
Uitnodiging Webinar Voedselraden als verbindende schakels op 29 maart
21 March 2022
In het webinar op dinsdag 29 maart maken we kennis met voedelraden. Wat doen voedselraden, welke soorten zijn er? Hoe oefenen ze invloed uit en wat is het resultaat? En hoe zet je zelf zo’n raad op? Ook hoopt men met dit webinar het fundament te leggen voor een landelijk platform voor voedselraden.
Subsidie voor ondernemers in horeca, zorg, catering en retail in Gelderland om voedselaanbod te vergroenen
10 March 2022
Ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail in Gelderland kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma Gelderland van Morgen. Onder deskundige begeleiding gaan zij gedurende 1 of 2 jaar aan de slag met het aanbieden van meer voedsel met plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling. Meedoen levert doorgaans meer marge op, meer inzicht in de bedrijfsvoering én het milieu is erbij gebaat. Wie zich voor 1 april a.s. aanmeldt, is verzekerd van een plek. Aanmelden kan op www.greendish.com/gelderlandvanmorgen.
Pilot BOER&Nlekker van Agrifirm gestart
10 March 2022
Initiatief – Coöperatie Agrifirm, waar zo'n 10.000 telers en veehouders bij zijn aangesloten, start met het initiatief BOER&NLekker. Het concept brengt boer en consument dichter bij elkaar. Onder het mom van ‘vanuit de boerenhand in de winkelmand’ kunnen inwoners van Breda en omstreken hun dagverse boodschappen bestellen en de producten bij een van de deelnemende boeren ophalen.
POP3+ Innovatieve concepten open op 4 mei
10 March 2022
4 mei tot en met 15 juni zal de POP3+ regeling Innovatieve Concepten opnieuw opengesteld worden. Informatie volgt onder meer via www.gelderland.nl/themas/agrifood.
Openstellingsbesluit POP3+ Professionalisering korte voorzieningsketen is verschenen
10 March 2022
Op 4 april gaat de regeling Professionalisering Korte Voorzieningsketen open. Deze sluit op woensdag 11 mei om 17.00 uur. Het openstellingsbesluit is 8 maart verschenen.
In Gelderland zijn veel initiatieven die ervoor zorgen dat voedsel met maximaal één tussenstap op het bord van de consument terecht komt. Om de samenwerking bij deze initiatieven verder te professionaliseren, is deze subsidie beschikbaar.
Netwerkbijeenkomst op donderdag 7 april ‘Meer korte keten producten op schap en bord’
10 March 2022
We nodigen je graag uit om tijdens deze bijeenkomst met elkaar in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen bij het afzetten van producten in de korte keten. Met de centrale vraag: ‘Hoe krijgen we meer korte keten producten in het schap en op het bord?’
Herijking Gelders Kennisnetwerk in volgende fase
10 March 2022
We zijn in 2021 gestart met een herijking van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Dat heeft in 2021 geleid tot een verkenning en een advies.
De belangrijkste conclusie van de verkenning was de oproep van veel netwerkdeelnemers om toe te werken naar een meer actiegerichte en meer gezamenlijke aanpak voor sterke korte ketens in Gelderland.
Subsidieregelingen groen economisch herstel geopend
26 January 2022
Op 20 december zijn twee subsidieregelingen uit het Europees Herstelfonds (EHF) geopend, namelijk ‘Investeren in groen-economisch herstel’ en ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’. Deze sluiten op 14 februari 2022. Tijdens de netwerkbijeenkomst op 7 oktober zijn deze regelingen aan de orde geweest. Toen was nog onduidelijk wanneer ze exact opengesteld zouden worden. Inmiddels zijn deze dus geopend.
Online Biokennisweek 2022 gestart!
10 January 2022
Deze week is de Biokennisweek, het online alternatief op de Biobeurs. De Biokennisweek biedt meer dan 100 webinars aan waarin diverse thema’s uit de biologische sector aan bod komen. De webinars zijn live te volgen of kunnen op een later moment rustig worden terugekeken.
De Biokennisweek is niet alleen interessant voor spelers uit de biologische keten, maar ook overige ondernemers en publiek dat geïnteresseerd is een duurzame voedselketen, natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit.
Brengt 2022 de doorbraak van lokaal voedselbeleid?
6 January 2022
- Bron: Foodlog door Lara Sibbing -
Als het afgelopen jaar ons één ding heeft laten zien is het dat een stevig voedselbeleid harder nodig is dan ooit. De negatieve bijeffecten van ons huidige voedselsysteem, zoals voedselverspilling, overgewicht en klimaatverandering waren er natuurlijk al, maar de corona-pandemie heeft deze problemen geen goed gedaan. Gemeentes kunnen het komende jaar veel doen.
Eerste stap herijking afgerond: behoefte aan gezamenlijke en doelgerichte aanpak korte ketens
20 December 2021
Het afgelopen jaar werkten we aan een herijking van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. De bevindingen van deze ‘eerste stap’ zijn bij elkaar gebracht in een rapportage. Hierin concluderen diverse partijen binnen en buiten het Gelderse netwerk: “Korte ketens zijn een belangrijk middel voor goede verdienmodellen, transitie naar een natuurinclusieve landbouw en bijvoorbeeld biodiversiteit en landschap. Die ketens staan nog niet op zichzelf. We staan op een kantelpunt en hebben elkaar nodig!”.
Verslag webinar 6 december: Toekomst voor de Gelderse boer
13 December 2021
Op maandag 6 december werd een webinar gehouden over de toekomst voor de Gelderse Boer. Met het verslag krijgt u een goede indruk van wat Gelderse betrokkenen bij ons beleid bezighoudt, en hoe de provincie de Kadernota wil gaan uitvoeren.
Platform Agrifood: samen werken aan een duurzame toekomst
10 December 2021
Boerenbedrijven zijn belangrijk voor de Provincie Gelderland: voor de leefbaarheid van het platteland, voor de economie en voor het produceren van voedsel. De provincie zet in op duurzame land- en tuinbouw met een goed verdienmodel. Platform Agrifood is door de provincie in het leven geroepen om ontwikkelingen in beleid te delen, elkaar te inspireren en samen te werken aan een duurzame toekomst voor het boerenbedrijf.
Kamerbrief stand van zaken regionale voedselstrategieën
5 December 2021
Minister Schouten (LNV) deelt de stand van zaken van de inzet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het stimuleren van korte ketens en regionale voedselstrategieën met de Tweede Kamer.
Pantry: de onbemande streekwinkel in Wilp
30 November 2021
In november opent de de Pantry in Wilp haar deuren. De Pantry is een onbemande streekwinkel, die je vindt op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden zijn om jouw dagelijkse boodschappen te doen. In deze streekwinkel liggen verse producten die lokaal zijn geproduceerd. Denk aan groente, fruit, zuivel en vlees.
Aan de slag met het menu van morgen
30 November 2021
Samen met Greendish gaat de provincie Gelderland ondernemers in de horeca, zorg, catering en supermarkten ondersteunen bij het verduurzamen (vergroenen) van het voedselaanbod. Hier werken ze aan vanaf januari 2022, onder de naam ‘Gelderland van Morgen’.
Omschakelcursus Biologische Melkveehouderij
29 November 2021
Omschakelen naar biologische melkveehouderij is een proces waar veel bij komt kijken. Er gelden andere eisen voor huisvesting, weidegang en (ruw)voer, je hebt te maken met een omschakelperiode en je melkfabriek moet biologisch willen afnemen. Waar moet je beginnen als melkveehouder? En hoe pak je dit proces nou goed aan, en zorg je dat je niets vergeet?
Economisch Herstel Fonds (EHF)
29 November 2021
In de netwerkbijeenkomst bij het Smaakpark hebben we informatie verstrekt over de Investeringsregeling en de Samenwerkingsregeling die gefinancierd worden uit het Economisch Herstelfonds (EHF). Beide subsidieregelingen zijn nog niet definitief vastgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer ze opengesteld zullen worden.
Webinar 6 december – Toekomst voor de Gelderse Boer
25 November 2021
Voor alle betrokkenen uit het agrarisch netwerk van Gelderland organiseert Agrifood op maandag 6 december een webinar over de toekomst voor de Gelderse boer. Het webinar is van 20.00 tot 21.15 uur.
Online bijeenkomst: Duurzame Dorpen produceren lokaal voedsel
1 November 2021
Op 18 november is er, van 19.30 tot 21.00 uur, een online bijeenkomst ‘Duurzame Dorpen produceren lokaal voedsel’. Deze avond delen initiatiefnemers Chris Frencken (van voedselbos Nieuwe Erven Brummen) en Ben Freriks (van voedselcoöperatie Goed Volk Lichtenvoorde) hun ervaringen.
Marieke Ankoné (van IVN Gelderland) deelt haar tips en ervaringen rond het starten van groene buurtprojecten en projecten die mensen dichter bij de natuur brengen en mensen dichter bij elkaar.
Update over de herijking
19 October 2021
We voerden via online vragenlijsten en gesprekken een verkenning uit naar 1. actuele ambities, behoeften en ideeën bínnen het kennisnetwerk op het gebied van voedsel en korte voedselketens, 2. relevante ontwikkelingen rondóm het Gelders Kennisnetwerk Voedsel en 3. vergelijkbare samenwerkingen elders en wat we daar van leren.
Inmiddels zijn de bevindingen en aanbevelingen samengebracht in een concept rapportage.
Economisch Herstel Fonds (Covid-19)
11 October 2021
Vanwege de Corona epidemie heeft de Europese Unie een Groen Economisch Herstelfonds ingesteld. Het doel is om te komen tot: “Veerkrachtig, duurzaam, digitaal economisch herstel in overeenstemming met milieu- en klimaatverbintenissen van de Unie en met de nieuwe ambities vanuit de Green Deal’.
Inspiratiebijeenkomst Puur Betuws op 18 oktober
11 October 2021
Op 18 oktober is het zover. Dan kun je niet alleen de meest smaakvolle producten uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal proeven, maar ook alle ondernemers erachter ontmoeten. En, we laten je dan ook zien hoe Puur Betuws blijft werken aan steeds meer lokaal voedsel voor en door de regio zelf.
Adviesrapport Nationale Samenwerking Korte Keten gepubliceerd
11 October 2021
Het afgelopen jaar heeft de Taskforce Korte Keten (TKK) samen met alle provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gewerkt aan een voorstel voor een gezamenlijke aanpak voor het realiseren van korte voedselketens. Als resultaat hiervan heeft TKK nu een adviesrapport uitgebracht onder de noemer ‘Nationale Samenwerking Korte Keten’.
Webinar ‘Voedsel van dichtbij’ gefinancierd
1 October 2021
Verrassende praktijkvoorbeelden, succes- en faalfactoren &
uitreiking 1ste MAEX Voedsel van dichtbij Impuls
Woensdag 13 oktober│9.30-12.30 uur
Voedselagenda Wageningen vastgesteld
25 September 2021
In september 2021 heeft de gemeente Wageningen haar nieuwe Voedselagenda 2021-2030: Wageningen Eet Duurzaam, Gezond en Samen vastgesteld.
Fietstocht ‘Regio Eetbaar Nijmegen’ met natuurinclusieve landbouwprojecten
15 September 2021
Herenboeren Nijmegen heeft samen met onder andere Slowfood een prachtige en inspirerende fietsroute gemaakt van 43 kilometer met natuurinclusieve landbouwprojecten in- en rondom Nijmegen.
Gelders Kennisnetwerkvoedsel, hoe verder?
13 July 2021
Eerder hebben we jullie laten weten dat we nadenken over onze rol als Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Er gebeurt veel op het gebied van voedsel en korte ketens en we vroegen je mee te denken over volgende stappen naar korte en duurzame ketens in Gelderland.
Provinciale Subsidieregeling Innovatie Agrifood gaat weer open
13 July 2021
De provincie wil de verdere verduurzaming van
agrarische bedrijven actief stimuleren. Het beleid is
gericht op een natuurinclusieve kringlooplandbouw
met een duurzaam verdienmodel.
Platform Agrifood “Toekomst voor de Gelderse boer” online
13 July 2021
Team Agrifood van provincie Gelderland heeft een online platform
opgericht voor alle agrarische ondernemers die werken aan een
duurzame toekomst voor hun bedrijf. Hier maken we zichtbaar hoe er in
Gelderland wordt gewerkt aan de omschakeling naar een meer
duurzame landbouw met een passend verdienmodel voor de boer.
Food Unplugged: een dag vol inspiratie, beleven en proeven
6 July 2021
Op donderdag 1 juli 2021 was het zo ver, honderden foodprofessionals kwamen samen in de buitenlucht van Ede voor het festival Food Unplugged. In het theater betraden inspirerende sprekers het podium: van jong tot rijp, om even in voedsel termen te blijven.
Onderzoek: Bijna 1 op de 7 boeren en tuinders levert producten via een korte keten aan de consument
28 June 2021
Afgelopen vrijdag is de monitor Korte Ketens verschenen van de WUR. Bij deze monitor is ook per provincie in beeld gebracht hoeveel primaire agrarische bedrijven (een deel van de) door hen geproduceerde of bewerkte voedsel- en sierteeltproducten afzetten via een korte keten.
Gert kweekt abrikozen in de Achterhoek: ‘Je waant je in Spanje’
28 June 2021
Tekst en beeld door Omroep Gelderland
Het lijkt bijna onmogelijk, maar Achterhoeker Gert Smits lukt het om abrikozen te kweken. In een oude kas plantte hij 120 abrikozenbomen. Met succes: hij levert zijn tropische vruchten aan lokale landwinkels en horeca. "Het is een uit de hand gelopen hobby."
(Her)ijking Gelders Kennisnetwerk Voedsel, hoe verder?
31 May 2021
Er gebeurt veel op het gebied van voedsel en korte ketens. Gezien verschillende ontwikkelingen werken we op dit moment aan een (her(ijking van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. We bezinnen ons op de toekomst en nodigen je uit om mee te denken over de aanpak naar korte en duurzame ketens in Gelderland.
Vooraankondiging: Webinar Agrifood in september
20 May 2021
Op een nog nader te bepalen datum in september verzorgt het team Agrifood een webinar over de provinciale Kadernota Agrifood. Daarbij is gedeputeerde Peter Drenth te gast in de uitzending, die voor alle belangstellenden te volgen is.
Podcast met ondernemer Roel van Dijk (Regio Foodvalley) over korte ketens als nieuwe verdienmodel
20 May 2021
Hoe verdien je nu én in de toekomst een inkomen op het agrarisch bedrijf?
Gelderland gaat voor duurzamer voedsel
20 May 2021
Provincie Gelderland start een aanbesteding om het menu in de provincie te verduurzamen. Voedsel speelt een grote rol bij duurzaamheid: denk bijvoorbeeld aan een gevarieerd voedselaanbod, of aan het voorkomen van voedselverspilling.
Onderzoek: 75% van catering- en horecamedewerkers heeft de intentie om voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken
6 May 2021
Natuur en Milieu Gelderland organiseert een cursus Voedselbosontwerp, in samenwerking met Stichting Agro Ecologie Gelderland en Circle Ecology. In acht vrijdagen, van mei tot oktober 2021, komen de deelnemers tot een eigen ontwerp.
Boerenhart en Dutch Cuisine starten kenniscentrum korte keten
6 May 2021
Natuur en Milieu Gelderland organiseert een cursus Voedselbosontwerp, in samenwerking met Stichting Agro Ecologie Gelderland en Circle Ecology. In acht vrijdagen, van mei tot oktober 2021, komen de deelnemers tot een eigen ontwerp.
Cursus Voedselbosontwerp voor lokale initiatieven
12 April 2021
Natuur en Milieu Gelderland organiseert een cursus Voedselbosontwerp, in samenwerking met Stichting Agro Ecologie Gelderland en Circle Ecology. In acht vrijdagen, van mei tot oktober 2021, komen de deelnemers tot een eigen ontwerp.
Acht nieuwe groene Michelinsterren, waarvan twee in Gelderland!
6 April 2021
De MICHELIN Gids Nederland 2021 onderscheidt voor het eerst chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. MICHELIN ziet deze chefs als inspirerende voortrekkers en boegbeelden van een duurzame gastronomie. Er zijn acht van deze nieuwe groene sterren uitgereikt, waarvan maar liefst twee in Gelderland! Beide Gelderse chefs werken actief met regionale producten.
Verschillen POP3+ Professionalisering Korte Ketens en POP3 Innovatieve Concepten
6 April 2021
Van 1 april tot en met 20 mei is de POP3+ regeling Professionalisering Korte Ketens opengesteld. Op 3 mei 2021 wordt de subsidieregeling POP3 Innovatieve Concepten opengesteld. Het zijn allebei POP3 subsidies, wat wil zeggen 50% Europees geld en 50% aangevuld door provincie Gelderland.
Maar wat is het verschil en van welke regeling kun je gebruik maken? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.
Nieuw initiatief gelanceerd: Van Onze Grond
5 April 2021
Nederland ontvangt in 2021 en 2022 in totaal 52,4 miljoen vanuit het Europese Herstelfonds voor een veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis. Het geld komt beschikbaar via twee landelijke regelingen: de Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel.
52,4 miljoen vanuit Europa voor corona-herstel landbouw
5 April 2021
Nederland ontvangt in 2021 en 2022 in totaal 52,4 miljoen vanuit het Europese Herstelfonds voor een veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis. Het geld komt beschikbaar via twee landelijke regelingen: de Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel.
Subsidieregeling Innovatieve Concepten opengesteld
5 April 2021
Agrarische ondernemers zijn belangrijk voor Gelderland. Daarom ondersteunt de provincie partijen die samen een creatief en vernieuwend idee ontwikkelen. Een idee dat bijdraagt aan de overgang naar een meer duurzame landbouw, met een goed verdienmodel voor de agrarische ondernemers. Hiervoor is de POP 3-subsidie Innovatieve concepten bedoeld. Samenwerkingsverbanden kunnen hun aanvraag indienen tussen 3 mei en 14 juni 2021.
Programma Agrifood 2021-2030 ‘Toekomst voor de Gelderse boer’ definitief
1 April 2021
Op 31 maart is de Kadernota Agrifood 2021-2030 'Toekomst voor de Gelderse boer' vastgesteld door Provinciale Staten. Deze kadernota beschrijft hoe provincie Gelderland werkt aan de toekomst van de land- en tuinbouw in Gelderland.
Deze sector maakt volgens de provincie deel uit van de Gelderse identiteit en draagt bij aan de thema’s die de provincie belangrijk vindt voor maatschappij en leefomgeving en zijn beschreven in de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland: een vitaal platteland, de economie, energietransitie, natuur en een gezonde leefomgeving.
Vereniging Streekwaar brengt duurzame producenten uit de regio samen
29 March 2021
Op 24 maart vierden Marjel Neefjes van schapenherders Grebbeveld Schapen &Zo en Giel Dons van pickle shop Wat in ‘t Vat Zit de oprichting van StreekWaar. Zij zijn de kersverse bestuursleden van deze vereniging van zo’n 40 duurzame boeren, tuinders en andere voedselmakers uit de regio.
Zijn horeca, catering en supermarkten geïnteresseerd in producten uit de regio?
11 March 2021
In opdracht van de provincie Gelderland en het ministerie van LNV heeft Wageningen Economic Research (WER) onderzoek gedaan naar de vraag naar producten uit de korte keten door verkoopkanalen als horeca, (bedrijfs)restaurants, catering, hotels en supermarkten. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag door WER gepubliceerd.
Verkoop biologische melk relatief gemakkelijk te stimuleren
8 March 2021
De vraag naar biologische producten blijkt relatief makkelijk te stimuleren, zo blijkt uit een pilot op initiatief van provincie Gelderland. In deze pilot, uitgevoerd in twee Gelderse filialen van Coop, steeg de totale verkoop van biologische melk met 19 procent en bij bepaalde interventies zelfs tot wel 72%.
Open: POP3+ subsidie Professionalisering korte voorzieningsketens
3 March 2021
Om de samenwerking bij Gelderse korte initiatieven verder te brengen stelt provincie Gelderland subsidie beschikbaar. Zoals in dit Gelders Kennisnetwerk Voedsel reeds aangekondigd komt er een nieuwe POP3+ regeling. Deze regeling is vandaag door de provincie opengesteld.
Programma Agrifood vastgesteld door Gedeputeerde Staten
26 January 2021
Het Programma Agrifood 2021-2030 ‘Toekomst voor de Gelderse Boer’ is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. In februari wordt deze in Provinciale Staten behandeld.
Informatiebijeenkomsten voor melkveebedrijven in Gelderland
26 January 2021
5 FEBRUARI 2021 & 12 FEBRUARI 2021
Vliegende start voor Agroforestry Netwerk Gelderland
21 January 2021
In september 2020 is Agroforestry Netwerk Gelderland opgericht. Dit netwerk ondersteunt boeren bij de omschakeling naar bomenlandbouw. In de afgelopen maanden is het netwerk actief aan de slag gegaan.
Aanstaand openstellingsbesluit POP3+ onder voorbehoud
20 January 2021
Hierbij delen we onder voorbehoud alvast het aanstaande openstellingsbesluit voor de POP3+ Professionalisering Korte Keten.
Schapenboer Ewoud Verink uit Winterswijk op NPO 2 in Streken van Van Boven
18 December 2020
In het programma Streken van Van Boven op NPO2 gaf Ewoud een rondleiding op zijn boerderij en vertelde hij over de nieuwe kaas.
Subsidie voor duurzame innovatie in Land- en Tuinbouw
16 December 2020
Heeft u een innovatief idee dat bijdraagt aan de kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw in Gelderland? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Nieuwe openstelling: POP3+ Professionalisering Korte Keten
16 December 2020
Het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouw beleid is volop in ontwikkeling. Nu POP3 inmiddels is afgelopen is men in Brussel overeengekomen om – in afwachting van het nieuwe beleid – alvast geld uit de nieuwe EU periode in te zetten met oude instrumenten.
Ruim 150.000 mensen lid van lokale voedselgemeenschap in Nederland
15 December 2020
Lokale voedselgemeenschappen zijn populair. Een verkennend onderzoek naar de omvang van de groep voedselgemeenschappen laat zien dat op dit moment ruim 480 voedselgemeenschappen in Nederland zo’n 150.000 mensen (ruim 60.000 huishoudens) van vers voedsel voorzien.
City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda rondt met succes af
5 December 2020
Drie jaar geleden sloegen twaalf steden, de provincie Gelderland en de ministeries van EZK, BZK en VWS de handen ineen om voedsel hoger op de stedelijke agenda te krijgen.
Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (Sabe)
10 November 2020
We maken u attent op enkele onderdelen van de subsidiemodule Agrarische bedrijfsadvisering en educatie.
Conferentie I’m in over POP3 en het nieuwe GLB
9 November 2020
Op 2 en 3 december is de online conferentie I’m in! In 2023 gaat het nieuwe Europees landbouwbeleid van start.
Filiaalhouder: ‘Supermarkt cruciaal voor streekproducent’
9 November 2020
Tien filiaalhouders van Jumbo, Plus en Spar uit Deventer en omgeving werken samen met boeren uit de regio. In november komen streekproducten in de schappen te liggen.
Inschrijving derde Boerenversneller geopend
9 November 2020
De inschrijving voor alweer de derde editie van de Boerenversneller is geopend.
19/11 tweede Voedsel Anders Meet-Up
4 November 2020
Op donderdag 19 november van 15.00 tot 16.30 organiseert Voedsel Anders een open online bijeenkomst.
Uitnodiging Webinar Gezond Lokaal Gelderland
2 November 2020
Op 17 november organiseren Zorg om Voedsel en PuurBetuws een webinar voor zorginstellingen en foodprofessionals over lokaal en gezond voedsel.
Uitnodiging webinar ‘Hoe zet jij jouw korte keten in de markt’
19 October 2020
Online bijeenkomst provincie Limburg.
Puur Achterhoeks Brood op de markt
14 October 2020
Sinds deze week is het Puur Achterhoeks Brood verkrijgbaar bij een aantal vakman bakkers in Doetinchem, Lochem en Silvolde.
Meer lokale producten in restaurants overheid
12 October 2020
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid.
Gelderse Korte Keten Sessie terugkijken
6 October 2020
De Gelderse Korte Keten Sessie zit er op. Met ruim 130 deelnemers uit heel Gelderland en daarbuiten vierden we onze mooie Gelderse producten en vele samenwerkingen in de keten.
Acht nieuwe ketensamenwerkingen in Gelderland
5 October 2020
Er zijn 8 nieuwe samenwerkingen om meer regionale producten af te zetten in Gelderland. Dat is de oogst van de online Gelderse Korte Keten Sessie op 5 oktober die live werd opgenomen vanaf het World Food Centre in de Mauritzkazerne in Ede.
Videoserie Dichtbij boert beter
1 October 2020
Deze zomer ging minister Carola Schouten op bezoek bij inspirerende voorbeelden in de korte keten.
Eigen roggebrood in gemeente Brummen
17 September 2020
Gemeente Brummen heeft vanaf nu een eigen roggebrood. Deze is gemaakt van rogge van de akkers van boer Hans Nieuwenburg en gebakken in Bakkerij Verbeek.
Regionale deal tussen Oregional en Radboud Universiteit Nijmegen
2 September 2020
Oregional en Radboud Universiteit sloten recent een deal over het leveren van regionale producten. Minister Carola Schouten was bij dit feestelijke moment aanwezig. Paul Roelofsen, directeur van Oregional, en Gerben Smit, divisiedirecteur Campus en Facilities van de Radboud Universiteit, ondertekenden de deal namens hun organisaties.
Nieuwsbrief Jong Leren Eten
2 September 2020
Geplaatst op 2 september 2020 Jong Leren Eten Gelderland ondersteunt diverse vormen van voedseleducatie in Gelderland. In de nieuwste nieuwsbrief lees je over Foodcamps op verschillende boerderijen, over gezonde broodjes en kindermenu’s en over subsidies voor scholen en kinderopvang. Lees de nieuwsbrief hier.
Vouchers á € 1.500 voor scholing en advies voor boeren en tuinders
25 August 2020
Boeren en tuinders krijgen een voucher van 1.500 euro voor onafhankelijk advies of scholing. Dat maakte minister Carola Schouten bekend in een brief aan de Tweede Kamer over Innovatie op het Boerenerf. De voucher is een van de onderdelen van het plan om innovatie op het platteland te stimuleren.
Van stadslandbouw naar korte keten – 3 online sessies over voedsel van dichtbij
25 August 2020
Eind deze zomer worden 3 online Zoomsessies over voedsel van dichtbij in Nederland en Vlaanderen gehouden. De deelsessies zijn op: Donderdag 3 september 15.30-17.00 uur: Stadslandbouwinitiatieven & de gemeente Dinsdag 8 september van 19.30-21.00 uur: Sociale waarden van stadslandbouw op de 1ste plaats Maandag 14 september van 19.30-21.00 uur: De heruitvinding van de coöperatie: samen voedsel van dichtbij inkopen en samen toegang tot land > Lees meer + aanmelden…
Rabo Food Forward ‘De korte keten’ op 1 september
27 July 2020
Rabobank organiseert samen met de Taskforce Korte keten op 1 september 2020 Food Forward 'De korte keten'. Samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners gaan zij op zoek naar duurzame oplossingen, nieuwe verdienmodellen en innovaties binnen de korte keten.
Inventarisatie voedselgemeenschappen
22 July 2020
Op tal van plekken zijn in Nederland de afgelopen jaren lokale voedselgemeenschappen ontstaan die steeds groter worden. Communities van betrokken consumenten en producenten, die samen hun eigen voedselsysteem inrichten. Ver van commercie, politieke strubbelingen en belangenstrijd, bouwen zij aan hechte gemeenschappen van consumenten en producenten die het ánders doen.
Er start weer een Masterclass Korte Ketens in het najaar!
15 July 2020
Ben jij of ken jij een boer in de regio Foodvalley en wil jij jouw bedrijf een stap verder brengen? Een duurzamere bedrijfsvoering en tegelijkertijd een kloppend verdienmodel? Meld je aan voor de Masterclass Produceren in de korte(re) keten! In zes sessies werk je stap voor stap aan het verbeteren van jouw onderneming en businessmodel. Dit doe je samen met collega’s uit o.a. de veehouderij, tuinbouw en akkerbouw. De Masterclass start in oktober 2020, aanmelden kan hier.
17e netwerkbijeenkomst
15 July 2020
Van korte ketens naar circulaire regionale ketens Op woensdag 16 september om 20.00 uur is de volgende online sessie van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Deze bijeenkomst gaat over het verder verduurzamen van korte ketens. > Lees verder…
Aankondiging De Gelderse Korte Keten Sessie op 5 oktober
15 July 2020
Op maandag 5 oktober vindt De Gelderse Korte Keten Sessie plaats, van 10.00 tot 12.30 uur. Onderwerp van gesprek is het verder professionaliseren en opschalen van korte ketens in Gelderland. Wat hebben we geleerd? En vooral, wat is er verder nodig om samen verdere stappen te zetten? Verschillende korte keten samenwerkingen passeren de revue of sluiten er nieuwe deals voor verdere samenwerking. Gedeputeerde Peter Drenth is hierbij aanwezig. > Lees verder…
Niemand snapt wat korte ketens zijn
30 June 2020
Zowat niemand snapt precies wat korte ketens zijn. Boeren niet, goedbedoelende organisatoren van events niet, wetenschappers niet, zelfs de EU niet. En toch is het organiseren in korte ketens de beste manier om boeren van een eerlijke vergoeding te voorzien en tegelijkertijd steden gezonde lokale voeding te leveren. Voor politici vormen korte ketens een prachtig beleidsinstrument om het platteland blijvend te verduurzamen. Drees Peter van den Bosch innovatiemanager van Hutten Catering en voorzitter van de Taskforce Korte Ketens legt in dit interview uit hoe volgens hem een korte keten werkt. > Lees verder…
Uitnodiging 16e netwerkbijeenkomst
23 June 2020
Lokaal voedsel leveren aan de consumentenmarkt, hoe doe je dat? Op woensdag 8 juli om 20.00 uur is de volgende online sessie van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Onderwerp is het leveren van lokaal voedsel aan de consumentenmarkt. > Lees verder…
Uitnodiging kansen voor voedselbossen
23 June 2020
Werkt u bij een gemeente, provincie, of waterschap? U bent van harte uitgenodigd voor de eerste online kennisbijeenkomst op 7 juli van 14.00 tot 16.30 uur die vanuit de Green Deal Voedselbossen wordt georganiseerd voor regionale overheden (provincies, gemeentes en waterschappen). Doel van de bijeenkomst is de uitwisseling en het vastleggen van kennis op het gebied van beleid, wet- en regelgeving rondom voedselbossen. > Zie bijlage… www.greendealvoedselbossen.nl
25% marktaandeel lokaal voedsel in 5 jaar mogelijk – persbericht Taskforce Korte Keten
19 June 2020
Het is mogelijk om binnen vijf jaar 25% marktaandeel van lokaal voedsel te realiseren’. Dat zegt Drees Peter van den Bosch, voorzitter van de Taskforce Korte Keten op basis van het rapport ‘Meer eten uit de korte keten’. Op dit moment is het marktaandeel van lokaal voedsel gemiddeld in het land minder dan 5%, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. > Lees hier het volledige persbericht…
Nieuwe datum voor Nationale Handelsmissie en Gelderse Korte Keten Beurs
17 June 2020
De nationale handelsmissie van minister Carola Schouten voor het bevorderen van regionale producten zal plaatsvinden op 5 oktober. Oorspronkelijk zou deze op 3 en 4 juni zijn en zou de minister diverse provincies langsgaan. In Gelderland wilden we deze handelsmissie combineren met een Gelderse Korte Keten Beurs. Door alle COVID-19 maatregelen werden beide activiteiten uitgesteld. > Lees verder…
Koersnotitie Toekomst voor Gelderse Boeren
12 June 2020
De toekomst voor de Gelderse land- en tuinbouw ligt bij agrarische bedrijven die op een natuurinclusieve manier produceren, die voldoende inkomen opleveren voor de boer en die kunnen worden doorgegeven aan een volgende generatie. Gedeputeerde Staten van Gelderland wil vooral investeren in ontwikkelingen die hierbij passen. Dat staat in de notitie ‘Toekomst voor de Gelderse boer’, dat door Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland is vastgesteld. Onderdeel van deze koersnotitie is onder meer de blijvende inzet op opschaling van korte ketens. > Lees meer…
Uitnodiging 24 juni│15.00-17.00 uur │ Livestream Arnhem
9 June 2020
Voedsel van dichtbij: van stadslandbouw naar korte keten Stadslandbouwbijeenkomst via livestream. De sprekers zijn op een locatie in Arnhem, deelnemers kunnen via chat reageren en van tevoren input leveren. Met Jan Willem van der Schans (WUR) van de kerngroep Stadslandbouw Nederland, ondernemers – onder wie Sandra Ronde van De Streekboer – en vertegenwoordigers van Vlaamse initiatieven via de VVSG. Zij geven hun visie op wat de coronacrisis betekent voor ‘voedsel van dichtbij’. Waar liggen kansen en belemmeringen? En ook: wat is de sociale waarde van stadslandbouw in deze crisis? > Lees meer…
Kersen drive-in
9 June 2020
De kersen drive-in van kersenteler Rob Janssen uit Deest is weer geopend! Vorig jaar bedacht hij het concept, gebaseerd op de fastfoodketen McDonalds maar dan in een gezonde variant. Met de huidige Covid-19 realiteit een uitstekend idee om ook dit seizoen weer toe te passen. Zo maakt hij het voor consumenten makkelijker om een gezonde keuze te maken. Bij het eerste loket kunnen de klanten zelfs eerst even van het fruit proeven. Lekker vers en lokaal! Bij Janssen, Van Heemstraweg 15 in Deest.
Nieuwsbrief Regiebureau POP, thema korte ketens
9 June 2020
Het actuele themanummer van Regiebureau POP gaat over de boer in de keten. Met hierin een interview met Pieter Rijzebol en met Saskia Croes over de Gelderse korte keten in de Liemers. Daarnaast boordevol ontwikkelingen en initiatieven uit de rest van het land en uit Europa. > Lees meer…
Talkshow Meer eten uit de korte keten
9 June 2020
De coronacrisis legde de verkoop van lokaal voedsel uiteraard volledig stil. Onder consumenten kreeg lokaal voedsel juist ineens een enorme boost. Hoe kunnen we gezamenlijk de beweging richting een nieuw voedselsysteem versterken? Over deze en andere vragen organiseert de Taskforce Korte Keten een talkshow op 16 juni, bij Pakhuis de Zwijger én online. > Lees meer…
Blog Marcel Vijn: Wat Corona ons kan leren over een robuust voedselsysteem en klimaatneutrale voedselketen
2 June 2020
Als de coronacrisis ons iets leert dan is het wel hoe gevoelig onze huidige, globale voedselproductie- en distributie is voor plotselinge geopolitieke veranderingen. Het hele voedselsysteem dat we gecreëerd hebben met import van grondstoffen en export van voedselproducten staat nu onder spanning. Dat kan op termijn grote gevolgen hebben. > Lees verder…
Opinieartikel Gedeputeerde Staten ‘Een toekomst voor iedereen’
29 May 2020
Sinds 2 maanden leven we in een onwerkelijke wereld. Veel van wat we vanzelfsprekend vonden, lijkt – al dan niet tijdelijk – toch minder voor de hand te liggen. Hoewel de besmettings- en sterftecijfers dalen en het kabinet voorzichtig de regels versoepelt, is er nog geen zicht op een terugkeer naar het oude normaal. We kunnen een eerste balans opmaken. Die heeft veel negatieve, maar zeker ook positieve kanten. Veel bedrijven dreigen om te vallen en ook tal van sociaal-culturele instellingen staat het water tot aan de lippen, of er al overheen. Aan de andere kant zien we veel nieuwe initiatieven: bedrijven komen met nieuwe diensten of producten; orkesten geven online concerten en inwoners bedenken nieuwe manieren om toch contact met elkaar te houden. De veerkracht in onze samenleving is groot. > Lees verder…
Ludieke actie! IJsverkoop in drive-through in koeienstal!
22 May 2020
Ronald Pelgrom van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo was ooit te gast op één van de netwerkbijeenkomsten van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Toen zijn verkoop aan horeca stilviel, bedacht hij iets anders! Talloze auto’s reden inmiddels door zijn koeienstal om een ijsje te kopen in een heuse drive-through! > Bekijk hier het filmpje!…
Initiatieven en platforms
20 May 2020
Door het hele land zien we verschillende initiatieven en platforms die in deze tijd graag een handje helpen. We zetten er een aantal op een rij, voor verschillende sectoren.
Blog 15 mei ‘Wat Corona ons kan leren over een klimaatneutrale voedselketen’
15 May 2020
“Ons eten komt van te ver” zegt Barbara Baarsma, hoogleraar economie en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, in het programma Vroege Vogels. “Een korte voedselketen kan ons voedselsysteem robuuster maken.” Ze ontdekte ‘dat een maaltijd in Amsterdam vaak al 30.000 kilometer heeft gereisd voor je er een hap van neemt. Dat schuurt als je je realiseert dat er lokaal veel voedsel wordt geproduceerd. Ook realiseerde ik me toen pas dat ruim een kwart van alle wegtransport in en rond de stad voor voedsel wordt ingezet. Dat geeft toch een andere smaak aan ons eten. Dat moet slimmer kunnen.’ > Lees verder…
In tijden van corona vooral inzetten op regionale samenwerking én online
14 May 2020
Dat zegt Gerard Teuling, MVO Nederland, in dit interview over de toekomst van ons voedsel. > Lees meer…
Covid-19 en de gevolgen voor de Belgische korte ketens
14 May 2020
Ook in België is veel aandacht voor korte ketens. Brussel en Wallonië kennen de korte keten al langer als interessant verdienmodel. De afstanden zijn korter, er is meer aandacht voor samenwerking en er is meer voeling met de herkomst van voeding. In Vlaanderen is landbouw traditioneel gezien sterk op export gericht. Daarnaast kent Vlaanderen minder een cultuur van ‘voedingschauvinisme’: er bestaan wel labels voor streekproducten, maar deze producten zijn vaak gericht op lange houdbaarheid (mosterd, bier, wijn, …). Na de gouden tijden van de Coronacrisis zal de grote uitdaging voor de korte ketensector zijn om de omzetgroei ook in de toekomst te bestendigen. De Vlaamse overheid is zich aan het oriënteren op de bestendiging van de groei. > Lees meer…
#SupportYourLocals heeft impact
14 May 2020
Wij ondersteunen de landelijke campagne #SupportYourLocalsNL (SYLNL) die 6 weken geleden is gestart. Verschillende Gelderse initiatieven doen mee! Lees meer op supportyourlocalsnl.nl/alle-initiatieven/ De campagne creëert aan aandacht voor korte ketens. De website is inmiddels meer dan 44.000 keer (uniek) bezocht. Naast de TV- en Radiocommercials, gaat de campagne nu een tweede fase in waarin het doel is meer zichtbaarheid te creëren in de regio. Daarover binnenkort meer.
Taskforce Korte Ketens werkt aan Kennisbank
14 May 2020
De Taskforce Korte Ketens merkt dat bestaande én nieuwe initiatieven keer op keer tegen zelfde vragen en uitdagingen aan lopen. Om de initiatieven daarbij op weg te helpen, werkt de TKK aan een kennisbank. Ook bekijken zij hoe nieuwe initiatieven met bestaande initiatieven kunnen worden verbonden. Wilt u op de hoogte blijven, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. De TKK is tevens een samenwerking opgestart met het Rode Kruis, waarmee kwetsbare groepen worden voorzien van een voedselbox uit de korte keten. De eerste boxen worden komende week uitgeleverd op 3 plekken in Nederland, waaronder Arnhem.
Bestrijding negatieve corona effecten
14 May 2020
In deze COVID-19 periode hebben veel ondernemers en initiatieven het zwaar. We proberen een overzicht te bieden van de ondersteuning die overheden aanbieden om de negatieve effecten onder ondernemers waar mogelijk te bestrijden. Zo houdt de provincie actuele informatie bij op een speciale COVID-19 pagina met onder meer een Gelderse impactmonitor. Ook zijn er voor uitvoerders van POP3 projecten eventuele mogelijkheden om mee te denken als u als initiatiefnemer in de problemen komt. Daarnaast zijn er diverse andere regelingen en financiële ondersteuning.
Corona ondernemerspanel
11 May 2020
Om te weten hoe de COVID-19 crisis Gelderse ondernemers raakt heeft provincie Gelderland samen met VNO-NCW Midden, MKB Nederland Midden en Oost NL het initiatief genomen voor het Corona ondernemerspanel. Meer dan 1300 ondernemers hebben tussen 16 april en 3 mei 2020 meegedaan aan het eerste corona- ondernemerspanel. Het gaat om een nulmeting. Voor en na de zomervakantie vinden vervolgonderzoeken plaats. Maandag 11 mei zijn de resultaten naar buiten gegaan van het eerste Gelderse ondernemerspanel. Lees hier verder voor meer informatie. Deze gegevens gaan mee in de nieuwe Gelderse Impact Monitor die u kunt vinden op de site van de provincie.
Nieuwsbrief: Jong Leren Eten Gelderland – mei
6 May 2020
Lees hier de nieuw verschenen nieuwsbrief van Jong Leren Eten. Jong Leren Eten is een programma om te zorgen dat kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Doel is dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties werken hieraan samen. > Lees de hele nieuwsbrief…
Online cursus kringlooplandbouw start 1 mei
24 April 2020
Kringlooplandbouw en korte ketens gaan prima hand in hand. Voor ondernemers die aan de slag willen met kringlooplandbouw: op 1 mei start een online cursus!
Wageningen Eet Duurzaam: overzicht van lokale voedselaanbieders
24 April 2020
Het – door POP3 ondersteunde – collectief Wageningen Eet Duurzaam maakte een lijst van lokale, duurzame voedselaanbieders in en rondom Wageningen. Het gaat om producten van de molen, maaltijdboxen, afhaalmenu’s, bierbrengerij, groentenpakketten en nog veel meer. > Lees meer…
GKV verbreedt haar focus
22 April 2020
Sinds de start in 2014 richt het Gelders Kennisnetwerk Voedsel zich op gemeenten en later ook op POP3 voedsel coördinatoren. We ondersteunen hen in hun faciliterende rol op het gebied van voedsel en korte ketens. In de loop der jaren hebben ook diverse voedselcoöperaties en andere initiatieven een belangrijke rol ingenomen in het organiseren van regionale duurzame voedselketens.
Initiatieven en platforms
20 April 2020
Door het hele land zien we verschillende initiatieven en platforms die in deze tijd graag een handje helpen. Kijk wat bij u / uw organisatie past.
Gelderse deelnemers #SupportYourLocals
20 April 2020
Wij ondersteunen de landelijke campagne #SupportYourLocalsNL (SYLNL) die 2 weken geleden is gestart. Al verschillende Gelderse initiatieven doen mee! Lees meer op supportyourlocalsnl.nl/alle-initiatieven/ De campagne werkt flink aan bekendheid. De website is al meer dan 11.000 keer (uniek) bezocht, 138 initiatieven verspreid over alle provincies hebben zich al gemeld op de site. Er is al veel bereik gegenereerd, 21% van de Nederlanders kent het! (onderzoek Marketing4Results, 10 april 2020). Naast de TV-commercial, is nu ook een Radiocommercial op de radio.
Het Nederlandse voedselsysteem na Corona, door Krijn Poppe WUR
15 April 2020
Elke crisis laat zijn sporen na – anders was het geen crisis. Zo ook de Corona crisis, maar het is nog erg lastig om te voorspellen welke zaken straks gezien zullen worden als “voor Corona” en welke als “na Corona” als het gaat om ons voedselsysteem. > Lees verder…
Persbericht Uit Veluwe
13 April 2020
UIT VELUWE: Veluwse producten nu ook thuisbezorgd | Geplaatsts op 13 april 2020
Support your locals NL
10 April 2020
Wat begon als een reactie op het wegvallen van veel afzet bij lokale voedselproducenten, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging. Onder de hashtag #supportyourlocalsNL doen vele tientallen initiatieven mee aan de oproep tot het kopen van lokaal eten. Vanaf deze week breidt de Taskforce Korte Keten deze beweging uit via een landelijke campagne waarin lokale producenten de hoofdrol spelen. Onderdeel daarvan is een tv-commercial via de publieke omroep! De oproep om eten bij de lokale producent te kopen staat centraal.
Corona en de toekomst van ons voedsel
10 April 2020
De huidige crisis laat zien dat het huidige globale voedselsysteem onvoldoende robuust is. Dat zeggen ook betrokkenen bij de VoedselAnders Conferentie, die op 3 en 4 april zou plaatsvinden. “Alleen met een radicaal andere visie én beleid maken we daadwerkelijk de omslag naar een toekomstbestendig, gezond landbouw- en voedselsysteem. Nu en na de crisis”, zo pleiten zij in het artikel Corona en toekomst van ons voedsel.
Netwerkbijeenkomst ‘Hoe geef ik invulling aan mijn faciliterende rol als gemeente?’
22 January 2015
22 JANUARI 2015