Nieuws & inspiratie
Verkoop biologische melk relatief gemakkelijk te stimuleren
8 maart 2021
De vraag naar biologische producten blijkt relatief makkelijk te stimuleren, zo blijkt uit een pilot op initiatief van provincie Gelderland. In deze pilot, uitgevoerd in twee Gelderse filialen van Coop, steeg de totale verkoop van biologische melk met 19 procent en bij bepaalde interventies zelfs tot wel 72%.
Opengesteld: subsidie voor professionalisering van korte voorzieningsketens
3 maart 2021
Om de samenwerking bij Gelderse korte initiatieven verder te brengen stelt provincie Gelderland subsidie beschikbaar. Zoals in dit Gelders Kennisnetwerk Voedsel reeds aangekondigd komt er een nieuwe POP3+ regeling. Deze regeling is vandaag door de provincie opengesteld.
Programma Agrifood vastgesteld door Gedeputeerde Staten
26 januari 2021
Het Programma Agrifood 2021-2030 ‘Toekomst voor de Gelderse Boer’ is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. In februari wordt deze in Provinciale Staten behandeld.
Vliegende start voor Agroforestry Netwerk Gelderland
21 januari 2021
In september 2020 is Agroforestry Netwerk Gelderland opgericht. Dit netwerk ondersteunt boeren bij de omschakeling naar bomenlandbouw. In de afgelopen maanden is het netwerk actief aan de slag gegaan.
Aanstaand openstellingsbesluit POP3+ onder voorbehoud
20 januari 2021
Hierbij delen we onder voorbehoud alvast het aanstaande openstellingsbesluit voor de POP3+ Professionalisering Korte Keten.
Schapenboer Ewoud Verink uit Winterswijk op NPO 2 in Streken van Van Boven
18 december 2020
In het programma Streken van Van Boven op NPO2 gaf Ewoud een rondleiding op zijn boerderij en vertelde hij over de nieuwe kaas.
Subsidie voor duurzame innovatie in Land- en Tuinbouw
16 december 2020
Heeft u een innovatief idee dat bijdraagt aan de kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw in Gelderland? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Nieuwe openstelling: POP3+ Professionalisering Korte Keten
16 december 2020
Het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouw beleid is volop in ontwikkeling. Nu POP3 inmiddels is afgelopen is men in Brussel overeengekomen om – in afwachting van het nieuwe beleid – alvast geld uit de nieuwe EU periode in te zetten met oude instrumenten.
Ruim 150.000 mensen lid van lokale voedselgemeenschap in Nederland
15 december 2020
Lokale voedselgemeenschappen zijn populair. Een verkennend onderzoek naar de omvang van de groep voedselgemeenschappen laat zien dat op dit moment ruim 480 voedselgemeenschappen in Nederland zo’n 150.000 mensen (ruim 60.000 huishoudens) van vers voedsel voorzien.
City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda rondt met succes af
5 december 2020
Drie jaar geleden sloegen twaalf steden, de provincie Gelderland en de ministeries van EZK, BZK en VWS de handen ineen om voedsel hoger op de stedelijke agenda te krijgen.
Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (Sabe)
10 november 2020
We maken u attent op enkele onderdelen van de subsidiemodule Agrarische bedrijfsadvisering en educatie.
Conferentie I’m in over POP3 en het nieuwe GLB
9 november 2020
Op 2 en 3 december is de online conferentie I’m in! In 2023 gaat het nieuwe Europees landbouwbeleid van start.
Filiaalhouder: ‘Supermarkt cruciaal voor streekproducent’
9 november 2020
Tien filiaalhouders van Jumbo, Plus en Spar uit Deventer en omgeving werken samen met boeren uit de regio. In november komen streekproducten in de schappen te liggen.
Inschrijving derde Boerenversneller geopend
9 november 2020
De inschrijving voor alweer de derde editie van de Boerenversneller is geopend.
19/11 tweede Voedsel Anders Meet-Up
4 november 2020
Op donderdag 19 november van 15.00 tot 16.30 organiseert Voedsel Anders een open online bijeenkomst.
Uitnodiging Webinar Gezond Lokaal Gelderland
2 november 2020
Op 17 november organiseren Zorg om Voedsel en PuurBetuws een webinar voor zorginstellingen en foodprofessionals over lokaal en gezond voedsel.
Uitnodiging webinar ‘Hoe zet jij jouw korte keten in de markt’
19 oktober 2020
Online bijeenkomst provincie Limburg.
Puur Achterhoeks Brood op de markt
14 oktober 2020
Sinds deze week is het Puur Achterhoeks Brood verkrijgbaar bij een aantal vakman bakkers in Doetinchem, Lochem en Silvolde.
Meer lokale producten in restaurants overheid
12 oktober 2020
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid.
Gelderse Korte Keten Sessie terugkijken
6 oktober 2020
De Gelderse Korte Keten Sessie zit er op. Met ruim 130 deelnemers uit heel Gelderland en daarbuiten vierden we onze mooie Gelderse producten en vele samenwerkingen in de keten.
Acht nieuwe ketensamenwerkingen in Gelderland
5 oktober 2020
Er zijn 8 nieuwe samenwerkingen om meer regionale producten af te zetten in Gelderland. Dat is de oogst van de online Gelderse Korte Keten Sessie op 5 oktober die live werd opgenomen vanaf het World Food Centre in de Mauritzkazerne in Ede.
Videoserie Dichtbij boert beter
1 oktober 2020
Deze zomer ging minister Carola Schouten op bezoek bij inspirerende voorbeelden in de korte keten.
Eigen roggebrood in gemeente Brummen
17 september 2020
Gemeente Brummen heeft vanaf nu een eigen roggebrood. Deze is gemaakt van rogge van de akkers van boer Hans Nieuwenburg en gebakken in Bakkerij Verbeek.
Regionale deal tussen Oregional en Radboud Universiteit Nijmegen
2 september 2020
Oregional en Radboud Universiteit sloten recent een deal over het leveren van regionale producten. Minister Carola Schouten was bij dit feestelijke moment aanwezig. Paul Roelofsen, directeur van Oregional, en Gerben Smit, divisiedirecteur Campus en Facilities van de Radboud Universiteit, ondertekenden de deal namens hun organisaties.
Nieuwsbrief Jong Leren Eten
2 september 2020
Geplaatst op 2 september 2020 Jong Leren Eten Gelderland ondersteunt diverse vormen van voedseleducatie in Gelderland. In de nieuwste nieuwsbrief lees je over Foodcamps op verschillende boerderijen, over gezonde broodjes en kindermenu’s en over subsidies voor scholen en kinderopvang. Lees de nieuwsbrief hier.
Vouchers á € 1.500 voor scholing en advies voor boeren en tuinders
25 augustus 2020
Boeren en tuinders krijgen een voucher van 1.500 euro voor onafhankelijk advies of scholing. Dat maakte minister Carola Schouten bekend in een brief aan de Tweede Kamer over Innovatie op het Boerenerf. De voucher is een van de onderdelen van het plan om innovatie op het platteland te stimuleren.
Van stadslandbouw naar korte keten – 3 online sessies over voedsel van dichtbij
25 augustus 2020
Eind deze zomer worden 3 online Zoomsessies over voedsel van dichtbij in Nederland en Vlaanderen gehouden. De deelsessies zijn op: Donderdag 3 september 15.30-17.00 uur: Stadslandbouwinitiatieven & de gemeente Dinsdag 8 september van 19.30-21.00 uur: Sociale waarden van stadslandbouw op de 1ste plaats Maandag 14 september van 19.30-21.00 uur: De heruitvinding van de coöperatie: samen voedsel van dichtbij inkopen en samen toegang tot land > Lees meer + aanmelden…
Rabo Food Forward ‘De korte keten’ op 1 september
27 juli 2020
Rabobank organiseert samen met de Taskforce Korte keten op 1 september 2020 Food Forward 'De korte keten'. Samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners gaan zij op zoek naar duurzame oplossingen, nieuwe verdienmodellen en innovaties binnen de korte keten.
Inventarisatie voedselgemeenschappen
22 juli 2020
Op tal van plekken zijn in Nederland de afgelopen jaren lokale voedselgemeenschappen ontstaan die steeds groter worden. Communities van betrokken consumenten en producenten, die samen hun eigen voedselsysteem inrichten. Ver van commercie, politieke strubbelingen en belangenstrijd, bouwen zij aan hechte gemeenschappen van consumenten en producenten die het ánders doen.
Er start weer een Masterclass Korte Ketens in het najaar!
15 juli 2020
Ben jij of ken jij een boer in de regio Foodvalley en wil jij jouw bedrijf een stap verder brengen? Een duurzamere bedrijfsvoering en tegelijkertijd een kloppend verdienmodel? Meld je aan voor de Masterclass Produceren in de korte(re) keten! In zes sessies werk je stap voor stap aan het verbeteren van jouw onderneming en businessmodel. Dit doe je samen met collega’s uit o.a. de veehouderij, tuinbouw en akkerbouw. De Masterclass start in oktober 2020, aanmelden kan hier.
17e netwerkbijeenkomst
15 juli 2020
Van korte ketens naar circulaire regionale ketens Op woensdag 16 september om 20.00 uur is de volgende online sessie van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Deze bijeenkomst gaat over het verder verduurzamen van korte ketens. > Lees verder…
Aankondiging De Gelderse Korte Keten Sessie op 5 oktober
15 juli 2020
Op maandag 5 oktober vindt De Gelderse Korte Keten Sessie plaats, van 10.00 tot 12.30 uur. Onderwerp van gesprek is het verder professionaliseren en opschalen van korte ketens in Gelderland. Wat hebben we geleerd? En vooral, wat is er verder nodig om samen verdere stappen te zetten? Verschillende korte keten samenwerkingen passeren de revue of sluiten er nieuwe deals voor verdere samenwerking. Gedeputeerde Peter Drenth is hierbij aanwezig. > Lees verder…
Niemand snapt wat korte ketens zijn
30 juni 2020
Zowat niemand snapt precies wat korte ketens zijn. Boeren niet, goedbedoelende organisatoren van events niet, wetenschappers niet, zelfs de EU niet. En toch is het organiseren in korte ketens de beste manier om boeren van een eerlijke vergoeding te voorzien en tegelijkertijd steden gezonde lokale voeding te leveren. Voor politici vormen korte ketens een prachtig beleidsinstrument om het platteland blijvend te verduurzamen. Drees Peter van den Bosch innovatiemanager van Hutten Catering en voorzitter van de Taskforce Korte Ketens legt in dit interview uit hoe volgens hem een korte keten werkt. > Lees verder…
Uitnodiging 16e netwerkbijeenkomst
23 juni 2020
Lokaal voedsel leveren aan de consumentenmarkt, hoe doe je dat? Op woensdag 8 juli om 20.00 uur is de volgende online sessie van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Onderwerp is het leveren van lokaal voedsel aan de consumentenmarkt. > Lees verder…
Uitnodiging kansen voor voedselbossen
23 juni 2020
Werkt u bij een gemeente, provincie, of waterschap? U bent van harte uitgenodigd voor de eerste online kennisbijeenkomst op 7 juli van 14.00 tot 16.30 uur die vanuit de Green Deal Voedselbossen wordt georganiseerd voor regionale overheden (provincies, gemeentes en waterschappen). Doel van de bijeenkomst is de uitwisseling en het vastleggen van kennis op het gebied van beleid, wet- en regelgeving rondom voedselbossen. > Zie bijlage… www.greendealvoedselbossen.nl
25% marktaandeel lokaal voedsel in 5 jaar mogelijk – persbericht Taskforce Korte Keten
19 juni 2020
Het is mogelijk om binnen vijf jaar 25% marktaandeel van lokaal voedsel te realiseren’. Dat zegt Drees Peter van den Bosch, voorzitter van de Taskforce Korte Keten op basis van het rapport ‘Meer eten uit de korte keten’. Op dit moment is het marktaandeel van lokaal voedsel gemiddeld in het land minder dan 5%, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. > Lees hier het volledige persbericht…
Nieuwe datum voor Nationale Handelsmissie en Gelderse Korte Keten Beurs
17 juni 2020
De nationale handelsmissie van minister Carola Schouten voor het bevorderen van regionale producten zal plaatsvinden op 5 oktober. Oorspronkelijk zou deze op 3 en 4 juni zijn en zou de minister diverse provincies langsgaan. In Gelderland wilden we deze handelsmissie combineren met een Gelderse Korte Keten Beurs. Door alle COVID-19 maatregelen werden beide activiteiten uitgesteld. > Lees verder…
Koersnotitie Toekomst voor Gelderse Boeren
12 juni 2020
De toekomst voor de Gelderse land- en tuinbouw ligt bij agrarische bedrijven die op een natuurinclusieve manier produceren, die voldoende inkomen opleveren voor de boer en die kunnen worden doorgegeven aan een volgende generatie. Gedeputeerde Staten van Gelderland wil vooral investeren in ontwikkelingen die hierbij passen. Dat staat in de notitie ‘Toekomst voor de Gelderse boer’, dat door Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland is vastgesteld. Onderdeel van deze koersnotitie is onder meer de blijvende inzet op opschaling van korte ketens. > Lees meer…
Uitnodiging 24 juni│15.00-17.00 uur │ Livestream Arnhem
9 juni 2020
Voedsel van dichtbij: van stadslandbouw naar korte keten Stadslandbouwbijeenkomst via livestream. De sprekers zijn op een locatie in Arnhem, deelnemers kunnen via chat reageren en van tevoren input leveren. Met Jan Willem van der Schans (WUR) van de kerngroep Stadslandbouw Nederland, ondernemers – onder wie Sandra Ronde van De Streekboer – en vertegenwoordigers van Vlaamse initiatieven via de VVSG. Zij geven hun visie op wat de coronacrisis betekent voor ‘voedsel van dichtbij’. Waar liggen kansen en belemmeringen? En ook: wat is de sociale waarde van stadslandbouw in deze crisis? > Lees meer…
Kersen drive-in
9 juni 2020
De kersen drive-in van kersenteler Rob Janssen uit Deest is weer geopend! Vorig jaar bedacht hij het concept, gebaseerd op de fastfoodketen McDonalds maar dan in een gezonde variant. Met de huidige Covid-19 realiteit een uitstekend idee om ook dit seizoen weer toe te passen. Zo maakt hij het voor consumenten makkelijker om een gezonde keuze te maken. Bij het eerste loket kunnen de klanten zelfs eerst even van het fruit proeven. Lekker vers en lokaal! Bij Janssen, Van Heemstraweg 15 in Deest.
Nieuwsbrief Regiebureau POP, thema korte ketens
9 juni 2020
Het actuele themanummer van Regiebureau POP gaat over de boer in de keten. Met hierin een interview met Pieter Rijzebol en met Saskia Croes over de Gelderse korte keten in de Liemers. Daarnaast boordevol ontwikkelingen en initiatieven uit de rest van het land en uit Europa. > Lees meer…
Talkshow Meer eten uit de korte keten
9 juni 2020
De coronacrisis legde de verkoop van lokaal voedsel uiteraard volledig stil. Onder consumenten kreeg lokaal voedsel juist ineens een enorme boost. Hoe kunnen we gezamenlijk de beweging richting een nieuw voedselsysteem versterken? Over deze en andere vragen organiseert de Taskforce Korte Keten een talkshow op 16 juni, bij Pakhuis de Zwijger én online. > Lees meer…
Blog Marcel Vijn: Wat Corona ons kan leren over een robuust voedselsysteem en klimaatneutrale voedselketen
2 juni 2020
Als de coronacrisis ons iets leert dan is het wel hoe gevoelig onze huidige, globale voedselproductie- en distributie is voor plotselinge geopolitieke veranderingen. Het hele voedselsysteem dat we gecreëerd hebben met import van grondstoffen en export van voedselproducten staat nu onder spanning. Dat kan op termijn grote gevolgen hebben. > Lees verder…
Opinieartikel Gedeputeerde Staten ‘Een toekomst voor iedereen’
29 mei 2020
Sinds 2 maanden leven we in een onwerkelijke wereld. Veel van wat we vanzelfsprekend vonden, lijkt – al dan niet tijdelijk – toch minder voor de hand te liggen. Hoewel de besmettings- en sterftecijfers dalen en het kabinet voorzichtig de regels versoepelt, is er nog geen zicht op een terugkeer naar het oude normaal. We kunnen een eerste balans opmaken. Die heeft veel negatieve, maar zeker ook positieve kanten. Veel bedrijven dreigen om te vallen en ook tal van sociaal-culturele instellingen staat het water tot aan de lippen, of er al overheen. Aan de andere kant zien we veel nieuwe initiatieven: bedrijven komen met nieuwe diensten of producten; orkesten geven online concerten en inwoners bedenken nieuwe manieren om toch contact met elkaar te houden. De veerkracht in onze samenleving is groot. > Lees verder…
Ludieke actie! IJsverkoop in drive-through in koeienstal!
22 mei 2020
Ronald Pelgrom van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo was ooit te gast op één van de netwerkbijeenkomsten van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Toen zijn verkoop aan horeca stilviel, bedacht hij iets anders! Talloze auto’s reden inmiddels door zijn koeienstal om een ijsje te kopen in een heuse drive-through! > Bekijk hier het filmpje!…
Initiatieven en platforms
20 mei 2020
Door het hele land zien we verschillende initiatieven en platforms die in deze tijd graag een handje helpen. We zetten er een aantal op een rij, voor verschillende sectoren.
Blog 15 mei ‘Wat Corona ons kan leren over een klimaatneutrale voedselketen’
15 mei 2020
“Ons eten komt van te ver” zegt Barbara Baarsma, hoogleraar economie en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, in het programma Vroege Vogels. “Een korte voedselketen kan ons voedselsysteem robuuster maken.” Ze ontdekte ‘dat een maaltijd in Amsterdam vaak al 30.000 kilometer heeft gereisd voor je er een hap van neemt. Dat schuurt als je je realiseert dat er lokaal veel voedsel wordt geproduceerd. Ook realiseerde ik me toen pas dat ruim een kwart van alle wegtransport in en rond de stad voor voedsel wordt ingezet. Dat geeft toch een andere smaak aan ons eten. Dat moet slimmer kunnen.’ > Lees verder…
In tijden van corona vooral inzetten op regionale samenwerking én online
14 mei 2020
Dat zegt Gerard Teuling, MVO Nederland, in dit interview over de toekomst van ons voedsel. > Lees meer…
Covid-19 en de gevolgen voor de Belgische korte ketens
14 mei 2020
Ook in België is veel aandacht voor korte ketens. Brussel en Wallonië kennen de korte keten al langer als interessant verdienmodel. De afstanden zijn korter, er is meer aandacht voor samenwerking en er is meer voeling met de herkomst van voeding. In Vlaanderen is landbouw traditioneel gezien sterk op export gericht. Daarnaast kent Vlaanderen minder een cultuur van ‘voedingschauvinisme’: er bestaan wel labels voor streekproducten, maar deze producten zijn vaak gericht op lange houdbaarheid (mosterd, bier, wijn, …). Na de gouden tijden van de Coronacrisis zal de grote uitdaging voor de korte ketensector zijn om de omzetgroei ook in de toekomst te bestendigen. De Vlaamse overheid is zich aan het oriënteren op de bestendiging van de groei. > Lees meer…
#SupportYourLocals heeft impact
14 mei 2020
Wij ondersteunen de landelijke campagne #SupportYourLocalsNL (SYLNL) die 6 weken geleden is gestart. Verschillende Gelderse initiatieven doen mee! Lees meer op supportyourlocalsnl.nl/alle-initiatieven/ De campagne creëert aan aandacht voor korte ketens. De website is inmiddels meer dan 44.000 keer (uniek) bezocht. Naast de TV- en Radiocommercials, gaat de campagne nu een tweede fase in waarin het doel is meer zichtbaarheid te creëren in de regio. Daarover binnenkort meer.